Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Pamiatkový úrad udelil štyrom laureátkam Cenu A. Güntherovej-Mayerovej

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Z jedenástich nominovaných osobností vybrala odborná komisia Vieru Dvořákovú, Máriu Lamiovú-Schmiedlovú, Evu Semanovú a in memoriam Halinu Mojžišovú.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Pamiatkový úrad SR udelil v stredu štyrom laureátkam Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej. Získali ju za celoživotné dielo a profesionálny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu a prezentácie kultúrneho dedičstva Slovenska. TASR o tom informovala Petronela Križanová z edično-propagačného oddelenia Pamiatkového úradu SR.

Z jedenástich nominovaných osobností vybrala odborná komisia Vieru Dvořákovú, Máriu Lamiovú-Schmiedlovú, Evu Semanovú a in memoriam Halinu Mojžišovú. Pätnásty ročník slávnostného odovzdávania Ceny Pamiatkového úradu SR prebiehal v priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave.

Ocenená Viera Dvořáková spolupracovala na desiatkach pamiatkových výskumov a vypracovala viaceré metodické materiály pamiatkovej ochrany. Archeologička Mária Lamiová-Schmiedlová sa zase významne zaslúžila o popularizáciu archeológie a s ňou spojeného kultúrneho dedičstva. Eva Semanová sa v rámci svojej 30-ročnej profesionálnej kariéry autorsky podieľala na príprave materiálov z oblasti ochrany historickej zelene. Cenu in memoriam získala Halina Mojžišová, ktorá pracovala ako historička na úseku pamiatkovej starostlivosti v oddelení histórie a ľudovej architektúry.

Ocenenie, ktoré je symbolickým uznaním dlhoročného úsilia jednotlivcov pôsobiacich v oblasti ochrany pamiatkového fondu na Slovensku, nesie meno zakladajúcej osobnosti bádania o výtvarnom umení na Slovensku historičky umenia Alžbety Güntherovej-Mayerovej.