Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Býky počas druhého behu v Pamplone nikoho nezranili

Prvý tohtoročný beh s býkmi v Pamplone Foto: TASR/AP

Ľudový deväťdňový festival San Fermín v Pamplone priťahuje státisíce Španielov i zahraničných turistov.

Pamplona 8. júla (TASR) - Tisíce odvážlivcov uháňali dnes znova ulicami severošpanielskeho mesta Pamplona pred býkmi, ktoré však počas druhého dňa svetoznámeho podujatia nikoho nezranili. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Štyrom ľuďom, trom Španielom a 41-ročnému Američanovi, ošetrili v nemocniciach zranenia, ktoré utrpeli pri pádoch, uviedli miestne úrady. Druhý tohtoročný beh s býkmi v Pamplone trval len niečo viac než dve minúty.

"Už nikdy viac... Bolo to desivé," povedal 31-ročný Novozélanďan Jonathan Chadwick s tým, že dnešný beh bol preňho "prvý a posledný". Ďalší účastníci vyhlásili, že sa plánujú vrátiť, uviedla AP.

V pondelok počas prvého dňa festivalu v Pamplone previezli do nemocnice jedného Španiela a troch zahraničných turistov.

Až do nasledujúcej nedele budú v meste každý deň hnať šesť bojových býkov a niekoľko krotkých volov do arény na býčie zápasy. Beh sa koná ráno a býkov zabijú večer na býčích zápasoch, ich mäso podávajú v miestnych reštauráciách.

Každý rok sa pri "skúške odvahy" na trati dlhej vyše 825 metrov zrania desiatky bežcov. Vlani išlo celkovo o 38 osôb.

Ľudový deväťdňový festival San Fermín v Pamplone priťahuje státisíce Španielov i zahraničných turistov. Od roku 1924, keď sa začali robiť písomné záznamy, zahynulo pri tamojších behoch pred býkmi 15 ľudí. Poslednú obeť na živote tam zaznamenali v roku 2009.