Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pandu červenú, ktorá ušla zo ZOO vo Washingtone, odchytili v susedstve

Jednoročné mláďa pandy červenej - Rasty Foto: TASR/AP Photo

V pondelok umiestnil jeden z miestnych obyvateľov na Twitteri snímku Rustyho, ako sa ženie obytnou štvrťou.

Washington 25. júna (TASR) - Jednoročné mláďa pandy červenej, ktoré ušlo v noci na pondelok zo zoologickej záhrady vo Washingtone, našli potulovať sa po meste asi 1,6 kilometra od ZOO. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá citovala vyhlásenie zoologickej záhrady.

Tá uviedla, že samček pandy menom Rusty sa vrátil zo svojho výletu do mestskej časti Adams Morgan a absolvoval kontrolu veterinárom.

V pondelok umiestnil jeden z miestnych obyvateľov na Twitteri snímku Rustyho s dlhým pruhovaným chvostom, srsťou pripomínajúcou líšku a veľkými špicatými ušami nad bielou tvárou, ako sa ženie obytnou štvrťou.

Rusty bol vystavený v Zoologickej záhrade Smithonian iba niekoľko týždňov, pred zopár mesiacmi dorazil zo ZOO v Nebraske. V júli bude mať rok a dali ho do páru s päťročnou samičkou pandy, Shamou, ktorá v pred troma rokmi priviedla na svet prvého potomka pandy červenej v tejto zoo po 15 rokoch.

Keď ich ošetrovatelia prišli v pondelok ráno nakŕmiť, Rusty bol preč.

Podobne ako panda veľká v Číne, aj pandy červené sa môžu páriť iba krátke obdobie raz do roka, aby mali mláďa. Panda červená patrí k čeľadi lasicovitých, vo voľnej prírode sa vyskytuje v Číne, Mjanmarsku a Nepále. Hrozí jej zaradenie medzi ohrozené druhy v dôsledku straty jej prirodzeného prostredia, v ktorom sa vyskytuje.