Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Deväťročná panda Jüan Jüan porodila mláďa

Mláďa pandy, ktoré sa narodilo v sobotu. Foto: TASR/AP Photo

Matku umelo oplodnili v marci, za tri roky išlo už o siedmy pokus, aby panda priviedla na svet mláďa.

Tchaj-pej 7. júla (TASR) - Deväťročná panda Jüan Jüan, ktorú Čína pred štyrmi rokmi podarovala Taiwanu na znamenie zlepšovania vzájomných vzťahov, porodila mláďa. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Malá samička pandy sa narodila v sobotu v noci. Matku umelo oplodnili v marci, uviedla zoo s tým, že za tri roky išlo už o siedmy pokus, aby panda Jüan Jüan priviedla na svet mláďa. Prirodzená gravidita je u pánd relatívne vzácna.

Zoologická záhrada zverejnila zábery Jüan Jüan, držiacej drobné, ružové mláďa. Čína poslala pandy na Taiwan v decembri 2008. Medzi Čínou a Taiwanom došlo k rozkolu v občianskej vojne v roku 1949.

Peking pomenoval zvieratá Tchuan Tchuan a Jüan Jüan, pričom spolu tieto slová znamenajú "opätovné zjednotenie". Opoziční politici na Taiwane, ako aj ďalší skeptici varovali, že Čína by pandy mohla využiť na presadzovanie svojej agendy zjednotenia s Taiwanom, ktorý má vlastnú vládu.

Pár pánd však patril k najobdivovanejším zvieratám v taiwanskej zoo. Médiá pozorne sledovali tehotenstvo Jüan Jüan. Predstaviteľ zoologickej záhrady už informoval, že Čína súhlasila, aby mláďa zostalo na ostrove. Peking zapožičal pandy mnohým krajinám, avšak v zahraničí narodené mláďatá by sa mali vrátiť do Číny.

Malá samička pandy sa narodila v sobotu v noci.
Foto: TASR/AP Photo