Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Magazín

Ako kopať penalty? Analytici majú recept

Na snímke vľavo brazílsky útočník Neymar strieľa z penalty druhý gól v úvodnom zápase A-skupiny MS vo futbale 2014 Brazília - Chorvátsko Foto: TASR/AP

Jedno futbalové klišé hovorí, že penalty sú lotériou.


Bratislava 11. júla (Teraz.sk) - Rozhodnú v nedeľu o novom majstrovi sveta vo futbale opäť pokutové kopy? Od roku 1978, kedy sa zaviedlo pravidlo penaltového rozstrelu sa víťazstvom na jedenástky stali majstrami sveta Brazílčania v roku 1994 a Taliansko o 12 rokov neskôr. V roku 1990 Nemci zasa vyhrali titul práve na základe premenenej penalty v riadnom hracom čase.

Celkovo sa vo vyraďovacej fáze majstrovstiev sveta rozhodovalo o víťazovi na strely z 11- metrovej vzdialenosti až 26- krát. Historicky sú v nich na tomto podujatí najúspešnejší práve aktuálni finalisti, Nemecko a Argentína.

Pokutový kop sa nedá chytiť, ale len zle kopnúť

Podľa analytika Stanislav Pánisa z J&T Banky, čísla ukazujú, že len 15-20 percent jedenástok ostáva nepremenených. Vedecká štúdia Univerzity Johna Moora zLiverpoolu na základe štatistickej vzorky ukázala, že ideálne kopnutá penalta s najväčšou pravdepodobnosťou skórovania by mala mieriť do hornej časti brány a mala by byť precízne nasmerovaná do jedného z rohov rýchlosťou 90 až 104 kilometrov za hodinu. Silnejšie kopnutie zvyšuje šancu neúspechu pre nižšiu presnosť umiestnenia. Čokoľvek pomalšie dáva naopak šancu brankárovi, aby stihol zareagovať.

Výskumníci z Ben-Gurion Univerzity zistili, že na rýchlosti až tak nezáleží a najspoľahlivejšie je kopať loptu priamo do stredu brány, kde je pravdepodobnosť skórovania takmer 90 percent. Len približne šesť percent brankárov totiž ostatne stáť v strede. Drvivá väčšina z nich sa hodí do jednej zo strán. Z psychologického pohľadu je to vysvetľované tým, že v opačnom prípade by sa cítili previnilo, že nespravili nič na zabránenie gólu. Ide však o najhoršiu možnú stratégiu, pretože brankár pri hodení do strany dokáže pokryť len jednu devätinu priestoru brány, čo je tri krát menej ako keď ostane stáť.

Na snímke v popredí Marek Hamšík (Slovensko) strieľa prvý gól z penalty brankárovi Lotyšska Andrisovi Vaninsovi.
Foto: TASR/Michal Svítok


Ako kopnúť jedenástku správne z pohľadu teórie a matematiky?

Vedci dokázali, že pre strelca jedenástky je výhodné, ak k realizácii kopu pristúpi ihneď, alebo naopak až s odstupom viac ako 13 sekúnd. V prvom prípade vyvolá u brankára efekt prekvapenia, v druhom ho až nadmieru znervózni. Pri samotnej exekúcii sa podľa matematikov z Univerzity Johna Moora oplatí počkať na reakciu brankára a následne umiestniť strelu na opačnú stranu. Nie však viac ako 0,41 sekundy, pretože šanca na gól klesá o polovicu. Analytici zistili, že strelec má najväčšiu pravdepodobnosť skórovať, ak sa rozbehne zo štyroch až šiestich krokov. Naopak najmenšiu, ak robí rozbeh až z 10 a viac metrovej vzdialenosti.

Z jedného uhľa pohľadu sa pre exekútorov oplatí mať sofistikovanú matematickú stratégiu, ako kopať jedenástky. Z iného uhľa pohľadu je však lepšie, ak hráč nebude stále udržovať rovnakú taktiku „ideálne kopnutej jedenástky“, pretože by sa mohol stať brankárom ľahko čitateľný.