Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Machu Picchu navštívil prvý turista od začiatku pandémie

Machu Picchu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Machu Picchu je najzachovanejšou architektonickou pamiatkou ríše Inkov, ktorá v 16. storočí ovládala veľkú časť západnej časti Južnej Ameriky.

Lima 13. októbra (TASR) – Najznámejšiu turistickú atrakciu v Peru Machu Picchu nedávno opätovne otvorili po tom, čo bola niekoľko mesiacov uzavretá z dôvodu pandémie koronavírusu. Starodávne mesto však bolo sprístupnené len jednému človeku – Japoncovi, ktorý v krajine uviazol počas pandémie. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

„Prvý človek na Zemi, ktorý od uzamknutia krajiny navštívil Machu Picchu, som ja!!!," napísal Jesse Katayama na sociálnej sieti Instagram. Pridal aj svoje fotografie nad starodávnym mestom, ktoré kedysi lákalo tisíce turistov denne.

Katayama, ktorý je inštruktorom boxu, uviazol v Peru v marci. Lístok na návštevu Machu Picchu si kúpil len niekoľko dní pred vyhlásením zdravotnej pohotovosti v krajine. Pre peruánske noviny povedal, že v tejto oblasti plánoval stráviť iba tri dni, ale po zrušení medzinárodných letov a obmedzení pohybu v rámci krajiny tam bol nútený zostať celé mesiace.

Nakoniec sa o jeho osude dozvedeli miestne orgány cestovného ruchu, ktoré súhlasili s udelením osobitného povolenia pre návštevu mesta Inkov.

Machu Picchu je najzachovanejšou architektonickou pamiatkou ríše Inkov, ktorá v 16. storočí ovládala veľkú časť západnej časti Južnej Ameriky. Ruiny osídlenia Inkov objavil v roku 1911 americký bádateľ Hiram Bingham a v roku 1983 UNESCO vyhlásilo Machu Picchu za svetové kultúrne dedičstvo. Pre návštevníkov ho mali pôvodne znovu otvoriť v júli, avšak sprístupnenie mesta neskôr presunuli až na november.

Do mesta Inkov bude môcť vstúpiť iba 675 turistov denne, čo je 30 percent z počtu povoleného pred pandémiou.


Pozrite si tento príspevok na Instagrame

マチュピチュキタァァァァァァァァァァァァァァァァァァ‼️‼️‼️ この前の新聞見てくれて 「頑張って」「応援してる」 「なんでも頼って」 「マチュピチュの俺の家タダで使ってええよ」 「マチュピチュ開いたらタダでガイドしたる」 「マチュピチュ村の村長に行ける様に言っとくわ」 ペルーの人達、ペルーに住んでる日本の人達から沢山メッセージもらいました もう行けへんやろなと思ってたけど、皆さんが村長、政府に頼んでくれて 超特別に行かせてもらった笑 ペルーの人達みんな優しすぎるぅ〜くぅ〜 本当にありがとうございます!! 村長と一緒にマチュピチュいった人今までおらんやろ笑 閉鎖後、1番最初にマチュピチュ行った地球人は俺だぁぁぁぁぁ #世界一周 #バックパッカー #27ヵ国目 #ペルー #マチュピチュ #貸し切り #村長のガイド付き #村長ごっつ男前 #トムクルーズ似なんよ #ミッションインポッシブルなんよ #peru #machupicchu #lastsamurai

Príspevok, ktorý zdieľa Jesse Katayama (@jessekatayama),