Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Peter Nagy vydal knižku pre deti, ilustrovala ju Zuzana Smatanová

Na snímke zľava ilustrátorka Zuzana Smatanová, autor textov a hudobník Peter Nagy spoločne predstavili knihu pod názvom Peter Nagy pre deti 4. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Obrázky namaľovala s veľkým potešením a svoju hravú predstavivosť spojila s veselou fantáziou autora, aby sa čitatelia tejto knižky usmievali ešte viac.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Na pultoch knižných obchodov pribudla nová knižka pre deti. Jej názov je Peter Nagy pre deti a známy spevák, skladateľ a gitarista ju predstavil vo štvrtok večer (4. 11.) v Bratislave. Za spolupracovníčku pri tomto titule si vybral kolegyňu z branže, knižku ilustrovala speváčka Zuzana Smatanová.

Peter Nagy je autorom úspešného projektu Peter Nagy a deti. Z desiatok známych detských pesničiek vybral texty pätnástich, sú nimi Čarbičky, Malíček, Mačka pána skladateľa, Prečo krava nenosí žiadnu kravatu?, Major Potkan, Nosorožec, Dve malé blchy, Mandarinka Darinka, Bobi, Hovniválik, Zebra, Pingpong, Tiki-taka, Ružová teta a Vyspi sa do krásy.

Postavičky z najznámejších pesničiek Nagya oživila po rokoch štetcami a farbičkami Smatanová. Nakreslila dve blchy v sprche, nosorožca s ponožkami, kravy v cukrárni, mandarinku Darinku, psíka Bobiho, majora Potkana v podpalubí lietadla, fialovú zebru či ružovú tetu. Obrázky namaľovala s veľkým potešením a svoju hravú predstavivosť spojila s veselou fantáziou autora, aby sa čitatelia tejto knižky usmievali ešte viac.

Na snímke zľava ilustrátorka Zuzana Smatanová, autor textov a hudobník Peter Nagy spoločne predstavili knihu pod názvom Peter Nagy pre deti 4. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Projekt Peter Nagy a deti mal veľký úspech. „Mňa k tomu trocha dokopal Julo Kinček, spoluautor niektorých piesní. On mal vtedy malého syna Martina a bol takto naladený. Mne sa do toho veľmi nechcelo, vznikol taký album, ktorý nebol iba môj, volal sa Peter, Vašo a Beáta deťom. Bol veľmi úspešný, tak som potom začal robiť ďalšie, robil som ich autorsky už sám. Podstatné bolo, že som neveril, aký úspech to bude mať. Nemal som ešte vtedy syna, nerozumel som až tak detskému svetu. Tak to celé vzniklo. Potom prišla Miška Pašteková, Martin Madej, takže vznikla akási paralela tej tvorby. Bol som nadšený, že sa môžem hrať so slovíčkami, lebo ja mám rád vtipy aj vtipy o zvieratkách. Povedal som si, že to napíšem nie infantilne, ale ako vtip. Dúfam, že to aj ľudia takto pochopili,“ povedal pre TASR Nagy.

Na snímke uvedenie knihy Peter Nagy pre deti 4. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Touto knižkou dostali detské pesničky nový rozmer. „Vždy ma niekto oslovil. Napríklad pani v samoobsluhe, že je učiteľkou v materskej škole a že dodnes púšťa deťom tieto pesničky. Cez 'koronu' som videl, že Zuzka Smatanová dáva na net veľmi zaujímavé kresby. Vtipné, niečo medzi karikatúrou a ilustráciou. Hovorím si, že to by tak sedelo k mojim pesničkám, že kresby majú v sebe nejaký fór. Tak som ju oslovil, či nechce skúsiť urobiť pár kresieb a že to ponúkneme vydavateľstvám. Ponúkli sme to tomu najväčšiemu a oni povedali áno,“ dodal spevák.

„Veľmi som sa potešila, keď ma Peter oslovil. Cítila som to ako príležitosť ilustrovať detskú knihu, čo som veľmi chcela. Ja som na tých pesničkách vyrastala a dostala som privilégium nato, aby som im dala aj túto podobu,“ doplnila pre TASR Smatanová.