Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Petr Janda oslavuje osemdesiatku vydaním sólového albumu

V roku 1942 sa narodil český gitarista, spevák a líder legendárnej skupiny Olympic PETR JANDA. Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Petr Janda a Olympic k sebe neodmysliteľne patria a tak to zostáva naďalej. Nový album je mimoriadnou udalosťou k jeho osemdesiatke.

Praha/Bratislava 27. apríla (TASR) - Česká hudobná legenda Petr Janda oslávi 2. mája okrúhle 80. narodeniny. Ako hlavný darček venoval sebe i fanúšikom nový sólový album Asi se mi nebude chtít. Novinku pokrstil v pondelok 25. apríla v pražskej reštaurácii Sladovna. Krstnými rodičmi sa stali Dalibor Gondík, Martin Dejdar, Michal Malátný a Marta Jandová. Janda si zároveň z krstu odniesol najvyššie ocenenie svojho domovského vydavateľstva – Legenda Supraphonu, ktoré mu odovzdala riaditeľka spoločnosti Iva Milerová. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Na krste sa zúčastnili tiež všetci hostia, ktorí na albume hrajú, vrátane Jiřího Stivína, Petra Vondráčka, Emila Viklického a spoluproducenta albumu a bubeníka skupiny Chinaski Lukáša Pavlíka. Spoločne s hudobníkom a textárom Ondřejom Fenclom zahral Janda niekoľko piesní, večerom sprevádzal jeden z krstných rodičov Dalibor Gondík a krstilo sa pivom z cvikovského pivovaru.

Petr Janda a Olympic k sebe neodmysliteľne patria a tak to zostáva naďalej. Nový album je mimoriadnou udalosťou k jeho osemdesiatke. Melodické nápady nezaprú autora zhruba tisícky piesní a desiatok hitov, ktoré zložil predovšetkým pre skupinu Olympic. A predsa je sólová platňa v mnohom odlišná. Je určitým bilancovaním, obhliadnutím sa a spomienkou, ale rozhodne nie je rozlúčkou.

Povedal som si, že urobím platňu naprieč žánrami. A tak sa stalo. Na albume nájdete pop, rock, folk, klasiku, jazz i pesničky. Proste žánre, ktorými som do určitej miery prešiel. Keď si to vypočujete, zistíte, že to aj tak drží krásne pokope. Budem veľmi rád, ak sa vám môj album bude páčiť,“ odkazuje fanúšikom Petr Janda.

O tom, že legendárny spevák, gitarista a skladateľ má energie stále na rozdávanie, svedčí nielen nový album, ale i koncertné turné k 60. výročiu kapely Olympic. To vyvrcholí špeciálnymi koncertmi 18. a 19. novembra v pražskej Lucerne.