Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

PIATOK TRINÁSTEHO JE TU: Veríte poverám?

Mačka kráča po ceste, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Trinástka sa nespája len s nešťastím. Pre starých astrológov bol piatok trinásteho veľmi priaznivým dňom.

Bratislava 13. mája (Teraz.sk/TASR) - Strach z piatka trinásteho patrí k najrozšírenejším fóbiám. Tento rok máme piatok trinásteho len jedenkrát.

Číslo 13 sprevádza ľudstvo od úsvitu dejín. Podľa niektorých pohanských mýtov existovalo najskôr 12 božstiev a údajne si nažívali v šťastí a pokoji. Potom sa vraj objavilo trináste a znamenalo pohromu pre stvorenie.

Pohanská mytológia má paralelu aj v kresťanstve: Ježiš slávil poslednú večeru s 12 učeníkmi. Z nešťastnej trinástky musel niekto odísť. Krista ukrižovali v piatok. Zrejme tu sa dá hľadať pôvod mýtu okolo piatka s dátumom 13.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Strach z čísla trinásť je vo svete až nadmieru rozšírený. Mnoho nemocníc nemá izbu s číslom 13, množstvo leteckých spoločností nemá na svojich lietadlách číslo 13 (napr. Air France, KLM či United Airlines) a škótske letiská nemajú bránu (gate) s číslom 13. Taktiež Formula 1 dlho nemala monopost s číslom 13 a talianska lotéria vynecháva v žrebovaní číslo 13. Na klinikách slúži miestnosť s číslom 13 často na odkladanie metiel. Viaceré mrakodrapy v USA, ktoré nemajú podlažie číslo 13, alebo ceny leteniek, ktoré sú v tento deň tradične lacnejšie ako po iné piatky.

Strach z trinástky definujú odborníci ako triskaidekafóbiu. Wolfgang Goethe zostával v ten deň v posteli, Napoleon odmietal bojovať a britský premiér Winston Churchil zásadne nikam necestoval.

Na archívnej snímke z 15. októbra 2017 obrazy Napoleona Bonaparta.
Foto: TASR/AP


Trinástka sa však nespája len s nešťastím. Pre starých astrológov bol piatok trinásteho veľmi priaznivým dňom. Zasvätený bol zvyčajne najkrajšej planéte a bohyni lásky Venuši. Vášniví hráči číselných lotérií v súčasnosti tvrdia, že nijaké číslo sa nevytiahne zriedkavejšie ako 13, pretože práve toto číslo prináša šťastie. V piatok trinásteho je vraj aj v sobášnych sieňach viac ľudí ako obvykle. Tvrdí sa, že manželstvá uzatvorené v tento deň vydržia veľmi dlho.

Podľa výpočtov do roka bývajú jeden až tri piatky trinásteho. Za sto rokov ich je približne 171 alebo 172.

Piatok trinásteho sa stal titulom aspoň v dvoch filmoch. Prvým z nich je komédia "V piatok trinásteho" z roku 1953, od Paľa Bielika: je režisérom i autorom scenára. Podľa Česko-Slovenskej filmovej databázy išlo o úplne prvý kompletne kolibský film v bývalom Československu.



Ďalšia snímka s názvom "Piatok trinásteho" (Friday the 13th) je americký horor z roku 2009 režiséra Marcusa Nispela.