Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

ŠTÚDIA: Pitie kávy môže znížiť riziko chronického ochorenia pečene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vedcov sa miera priaznivého účinku kávy zvyšovala s jej skonzumovaným množstvom, a to až na tri až štyri šálky denne.

Londýn 23. júna (TASR) - Pitie kávy môže znížiť riziko vzniku chronického ochorenia pečene. Vyplýva zo štúdie britských vedcov publikovanej v utorok vo vedeckom časopise BMC Public Health, píše denník The Guardian.

Doterajší výskum naznačoval, že pitie kávy môže pomôcť zabrániť vzniku rakoviny pečene a znížiť riziko ochorenia pečene spojeného s nadmerným užívaním alkoholu. Priaznivé účinky konzumácie tohto obľúbeného nápoja naznačuje aj nová britská štúdia, v rámci ktorej vedci analyzovali dáta takmer pol milióna ľudí, zaregistrovaných v britskej Biobanke - projekte určenom na pomoc pri hľadaní genetických a environmentálnych faktorov súvisiacich so vznikom rôznych ochorení.

Ľudia v skúmanej vzorke mali pri prihlásení sa do Biobanky od 40 do 69 rokov, pričom vyše 384.000 z nich sa už na začiatku označilo za konzumentov kávy. Zvyšných takmer 110.000 ľudí uviedlo, že kávu nepijú. Tím výskumníkov následne sledoval stav pečene týchto ľudí počas obdobia trvajúceho v priemere takmer 11 rokov. Vedci zaznamenali 3600 prípadov chronického ochorenia pečene s 301 úmrtiami a 1839 prípadov steatózy (stukovatenia) pečene.

Na základe analýzy týchto údajov vedci zistili, že po zohľadnení faktorov, ako sú index telesnej hmotnosti (BMI), konzumácia alkoholu a fajčenie, bolo u tých, ktorí vypili ľubovoľné množstvo kávy akéhokoľvek druhu, riziko vzniku chronického ochorenia alebo stukovatenia pečene o 20 percent nižšie v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili vôbec. Konzumenti kávy mali tiež o 49 percent nižšie riziko úmrtia v dôsledku chronického ochorenia pečene.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Podľa vedcov sa miera priaznivého účinku kávy zvyšovala s jej skonzumovaným množstvom, a to až na tri až štyri šálky denne. Ešte väčšie dávky však ďalšie zvýšenie miery priaznivého účinku už nepriniesli. Zníženie rizika vzniku chronického ochorenia pečene vedci zistili aj v prípade, keď osobitne posudzovali účinok instantnej, bezkofeínovej a mletej kávy - hoci najviditeľnejší účinok pripisovali naposledy menovanej.

Štúdia však má aj svoje limity, keďže nedokazuje, že riziko vzniku chronického ochorenia pečene znižuje káva samotná. Okrem toho sa účastníkov výskumu pýtali na ich návyky pri pití kávy iba raz. "Napriek tomu sa môže jednať o efektívny nástroj prevencie vzniku závažných ochorení pečene," uviedol profesor Paul Roderic zo Southamptonskej univerzity, ktorý je spoluautorom štúdie. Roderic tiež zdôraznil, že existuje množstvo prísad s možným priaznivým účinkom v súvislosti s ochoreniami pečene, ktoré sa líšia u jednotlivých druhov kávy.

Ako uvádza The Guardian, podľa britskej charitatívnej organizácie British Liver Trust je ochorenie pečene treťou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí vo Veľkej Británii; od roku 1970 ich počet stúpol o 400 percent.