Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Pittsburská dohoda má 105 rokov

Na archívnej snímke Pittsburská dohoda. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na Clevelandskú dohodu nadväzovala v roku 1918 Pittsburská dohoda - dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte.

Pittsburgh/Bratislava 30. mája (TASR) - Pittsburská dohoda tvorí jeden zo základných kameňov vzniku bývalého Československa, spoločného štátu Čechov a Slovákov. V Pittsburghu, v americkom štáte Pensylvánia, ju uzavreli zástupcovia krajanských organizácií združujúcich Čechov a Slovákov v Spojených štátoch - Slovenskej ligy, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s lídrom zahraničného odboja a budúcim československým prezidentom Tomášom Garriguom Masarykom.

V utorok 30. mája uplynie od tohto okamihu 105 rokov. Na dokumente sa síce uvádza dátum 30. máj, ale 29 účastníkov stretnutia v Pittsburghu ho oficiálne podpísalo až o deň neskôr.

Prvým dokumentom, ktorý predznamenal vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov sa stala dohoda podpísaná 22. októbra 1915 v Clevelande. V piatich bodoch hovorila o spojení českého a slovenského národa vo federatívnom zväzku s úplnou národnou autonómiou Slovenska, o volebnom práve a o forme vlády.

Na Clevelandskú dohodu nadväzovala v roku 1918 Pittsburská dohoda - dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte.

"Schvaľujeme politický program usilujúci sa o Spojenie Čechov a Slovákov v samostatnom štáte z Českých Zemí a Slovenska. Slovensko bude mať svoju vlastnú administratívu, svoj snem a svoje súdy. Slovenčina bude úradným jazykom v škole, v úrade a vo verejnom živote vôbec," tak znejú prvé vety z historického dokumentu, ktorý sformuloval Tomáš Garrigue Masaryk počas svojej návštevy Spojených štátov.

Hlavným posolstvom Pittsburskej dohody je súhlas amerických krajanov s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte. Podľa historikov mala dohoda presvedčiť o tomto cieli tak americkú verejnosť, ale aj amerického prezidenta Woodrowa Wilsona.

Pittsburská dohoda však nepoložila len základný kameň spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale prakticky od začiatku vyvolávala napätie medzi politickými reprezentáciami oboch národov a po roku 1919 sa stala predmetom vnútropolitického zápasu o autonómiu Slovenska. Niektorí českí politici spochybňovali jej právnu záväznosť s odôvodnením, že ide iba o lokálnu dohodu amerických Čechov a Slovákov.

Samotný Tomáš G. Masaryk v diele Světová revoluce (1925) napísal, že dohodu uzavreli preto, "aby sme upokojili malú skupinku Slovákov, ktorá snívala o bohvieakej nezávislosti pre Slovensko".

Originál listiny zavítal na Slovensko v rokoch 1938, 1991, 2008 a v júni 2018 sa stala Pittsburská dohoda súčasťou reprezentatívnej Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstavy na Bratislavskom hrade.

Ešte pred tým, 9. septembra 2007, odovzdali predstavitelia Slovenskej ligy v Spojených štátoch originál dohody americkému historickému múzeu - Senator John Heinz History Center v Pittsburghu.



Zdroj: https://matica.sk/clevelandska-dohoda, https://www.moderni-dejiny.cz, https://www.culture.gov.sk