Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Plavec s amputovanými končatinami preplával z Gibraltáru do Maroka

Philippe Croizon Foto: TASR/AP

Philippe Croizon štrnásť kilometrov cez Gibraltársky prieliv zvládol za niečo vyše päť hodín sprevádzaný priateľom, Arnaudom Chasserym.

Rabat 13. júla (TASR) - Francúzsky plavec Philippe Croizon, ktorý má amputované obe ruky i nohy, vo štvrtok úspešne preplával Gibraltársky prieliv do Maroka v rámci úsilia preplávať medzi všetkými kontinentmi sveta.

Podobne už zdolal Lamanšský prieliv i trasu medzi Indonéziou a Papuou-Novou Guineou (z Oceánie do Ázie) a cez Akabský záliv z Ázie do Afriky.

Croizon pláva s pomocou protéz s plutvami, ktoré má pripojené k pahýľom nôh a so šnorchelom, cez ktorý dýcha. Štrnásť kilometrov cez Gibraltársky prieliv zvládol za niečo vyše päť hodín sprevádzaný priateľom, Arnaudom Chasserym.

Philippe Croizon
Foto: TASR/AP
Vyrazil so španielskeho Tarife a keď dorazil do marockého mesta Tangier, povedal, že chce pospájať svojím plávaním všetky kontinenty sveta.

"Dokázali sme, že ... sme všetci rovnakí, že medzi nami nie sú rozdiely, bez ohľadu na politiku, farbu pleti, náboženstvo či hendikep," povedal Croizon.

O ruky a nohy prišiel po elektrickom šoku, ktorý utrpel v roku 1994, keď stojac na rebríku naprával televíznu anténu, ktorá sa dotýkala vysokého napätia.

Po príchode na marocké pobrežie ho vítali priatelia a jeho matka Monique Croizonová a oslávili to s francúzskou a marockou zástavou na pláži.

"Bolo to dosť ťažké. Museli sme plávať viac než na čo som zvyknutý. Som zvyknutý na dlhé vzdialenosti, ale toto bolo naozaj ďaleko a boli tam silné prúdy... Bolel ma chvíľu chrbát, ale naozaj som to chcel urobiť a dokončili sme tretiu z našich trás."

Croizon plánuje preplávať časť Beringovho prielivu, čo bude síce kratšia vzdialenosť, ale bude to ťažšie, keďže teplota vody sa tam blíži bodu mrazu. Dúfa, že to preplávajú na budúci mesiac, bude to závisieť od počasia a stavu mora.

Dodal, že keď preplávajú Beringov prieliv, prijme ho americký prezident Barack Obama.