Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Po vyše 40 rokoch vyšlo nové vydanie legendárneho albumu Orava

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Pôvodná vinylová 2-LP platňa Orava vyšla v roku 1978, od jej vypredania je už desiatky rokov nedostupná.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Po vyše 40 rokoch vyšlo nové vydanie legendárneho albumu Orava z edície projektu Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry. Novinka, ktorá vyšla vo štvrtok 15. októbra, poteší milovníkov folklóru a dnešnej mladej generácii priblíži originálne nahrávky interpretov z oravských obcí.

Pôvodná vinylová 2-LP platňa Orava vyšla v roku 1978, od jej vypredania je už desiatky rokov nedostupná. Autori projektu Viliam Ján Gruska a Svetozár Stračina zmapovali región, o ktorom sa hovorilo, že "tam už nič nie je", a priviedli k poznaniu a obnoveniu vzťahu k vlastným tradíciám celú Oravu. Následne Viliam Gruska pripravil a uviedol výpravný scénický program Orava na Folklórnych slávnostiach pod Poľanou v Detve. "Vzápätí priviedol do rozhlasového štúdia 180 účinkujúcich - 33 sólistov spevákov a inštrumentalistov, 28 hudobníkov, päť sláčikových hudieb a 16 speváckych skupín - aby zachytil ich originálnu interpretáciu oravských piesní a hudby," priblížil zrod legendárnej dvojplatne Július Jackuliak, iniciátor, vydavateľ a producent nového vydania Oravy. Pôvodné nahrávky vyhotovili v Československom rozhlase, štúdiu Banská Bystrica, vo februári a v marci 1978.

Nové vydanie albumu je vo formáte knihy, obsahuje originálne remastrované nahrávky na 2-CD a 80-stranový booklet s fotografiami, textami autorov a informáciami o účinkujúcich a oravských obciach. Súčasťou publikácie je i notový materiál v pôvodnom ručnom zápise Svetozára Stračinu.