Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Pocahontas a Rolfe pred 400 rokmi sobášom založili pevnosť Jamestown

Maľba Pocahontas bola údajne urobená počas návštevy v roku 1617 v rodinnom sídle Rolfeovcov v Anglicku Foto: libertyletters.com

Názory odborníkov na príbeh dcéry indiánskeho náčelníka Pocahontas, Johna Smitha a Johna Rolfea sa rôznia. Rozprávky o nej sú založené na legendách.

Jamestown/Bratislava 4. apríla (TASR) - Pocahontas, dcéra indiánskeho náčelníka Powhatana sa pred 400 rokmi vydala za vlastníka tabakových plantáží Johna Rolfea v americkej Virgínii.

Sobáš sa podľa všetkého uskutočnil 5. apríla 1614 v pevnosti Jamestowna a ukončil niekoľkoročnú vojnu kmeňa s osadníkmi, ktorí založili pevnosť Jamestown ako prvé trvalé sídlo kolonistov z Anglicka na americkom kontinente.

Názory odborníkov na príbeh dcéry indiánskeho náčelníka Pocahontas, Johna Smitha a Johna Rolfea sa rôznia. Rozprávky o nej sú založené na legendách. O Pocahontas sa uvádza, že bola dcérou náčelníka Indiánov, nemala však výsadné postavenie, ako sa chápe stav princeznej v Európe. O tom, že vlastným telom zachránila od smrti Johna Smitha, ktorého Indiáni väznili, historici pochybujú, podobne je to s príbehom ich lásky. Pocahontas mala navštíviť pevnosť zo zvedavosti a mali ju v nej držať ako zajatkyňu, podľa iných zdrojov tam bola ako vážený hosť. Uvádza sa, že ju pokrstili a prijala meno Rebecca a odmietla pevnosť opustiť, podľa niektorých názorov ju jej kmeň považoval za zradkyňu.

Vydala sa za ovdoveného majiteľa tabakových plantáží Johna Rolfea, porodila mu dieťa a navštívila s ním Anglicko. Prijali ju aj na kráľovskom dvore. Na spiatočnej ceste do Ameriky v roku 1617 plne prepuklo jej ochorenie, ešte ju stihli vysadiť na breh v Gravesende. Pocahontas sa už nezotavila, zomrela, možno na tuberkulózu alebo zápal pľúc. Predpokladá sa, že vtedy mohla mať tak 21-22 rokov. Pochovali ju v Gravesende, presné miesto jej hrobu nie je známe.

Materiálne dôkazy najranejšieho anglického osídlenia Severnej Ameriky, pôvodnej pevnosti Jamestown v americkom štáte Virgínia sa našli po rokoch výskumov, oznámil americký New York Times v roku 1996. Stopy boli dve storočia stratené, predpokladalo sa, že všetky zvyšky pevnosti Jamestownu, založeného v roku 1607, zmyli vody zmeneného toku rieky James. Našli sa však desiatky dobových predmetov - od fajok, keramiky a zbraní až po kus dreva zo samotnej pevnosti.

zdroje: http://www.nytimes.com/1996/09/13/us/jamestown-fort-birthplace-of-ame rica-in-1607-is-found.html, http://www.stgeorgesgravesend.org.uk/history/pocahontas2.php