Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Počas marca a apríla priletí viac ako 100 sťahovavých vtákov

Škorce, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Migrácia vtákov vznikala evolúciou vtáčích druhov, Zeme a jej klímy ako reakcia na sezónny dostatok alebo nedostatok potravy

Bratislava 1. apríla (TASR) - Medzinárodným dňom vtákov, ktorý pripadá na 1. apríla, sa začína obdobie, keď Slovenskom putuje najviac sťahovavých vtákov. Časť z nich tu hniezdi, väčšina však migruje ďalej na severské hniezdiská. Informoval o tom Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

Vtáčia migrácia sa uskutočňuje takmer celoročne. Najpozoruhodnejšia je podľa ornitológov na jar, keď sa operence vracajú na svoje hniezdiská, aby vychovali potomkov. "Ich prílet sa začína v závislosti od počasia už vo februári a odštartujú ho druhy, ktoré prezimujú na juhu alebo západe Európy," približujú. Patria medzi ne škovránky, cíbiky, žeriavy, škorce či holuby hrivnáky. Počas marca a apríla k nám priletí viac ako 100 sťahovavých vtákov, hovoria ornitológovia. Druhy ako vlha obyčajná, červenák karmínový či kolibiarik sivozelený prilietavajú začiatkom mája.

Ku koncu marca bolo na Slovensku pozorovaných viac ako 35 navrátilcov. "Medzi nimi už aj druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, lyžičiar biely či kačica chrapačka. Okrem bežnejších druhov boli pozorované aj vzácne operence ako labuť malá či cíbik stepný počas uplynulého obdobia jarnej migrácie," povedal Gúgh. Dodáva, že niektoré sťahovavé druhy, ktoré obvykle prezimujú na juhu Európy, v dôsledku miernej zimy zotrvali na Slovensku. "Pozorované boli napríklad zimujúce žeriavy popolavé, močiarnice mekotavé, cíbiky chochlaté, pŕhľaviare čiernohlavé, chriaštele vodné a aj niekoľko jedincov bociana bieleho," poznamenal Gúgh.

Migrácia vtákov vznikala evolúciou vtáčích druhov, Zeme a jej klímy ako reakcia na sezónny dostatok alebo nedostatok potravy. Vtáky sa pri sťahovaní riadia svojimi inštinktmi, vysvetlila organizácia.