Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Ak sa na monitore zjaví výzva na zaplatenie výkupného, asi je to vírus

Ilustračné foto Foto: TASR

Váš počítač v takomto prípade pravdepodobne napadol trójsky kôň Cryptolocker 2.0, ktorý zašifroval súbory.

Bratislava 5. januára (TASR) - Ak sa na vašom monitore objaví výzva na zaplatenie výkupného a nemáte zálohované dáta, môžete mať podľa odborníka poriadne problémy. Váš počítač pravdepodobne napadol trójsky kôň Cryptolocker 2.0, ktorý zašifroval súbory.

V počítači svojej obete vyhľadá konkrétne typy súborov, ktoré zašifruje. Na rozdiel od svojho predchodcu šifruje aj fotky, videá a hudbu. Na infikovanom počítači sa po zašifrovaní zjaví okno s informáciou, že ak chce obeť svoje súbory dešifrovať, musí zaplatiť výkupné.

Vírus sa môže maskovať ako súbor určený na nelegálne "crackovanie" platených programov ako napríklad Microsoft Windows, Microsoft Office, Adobe Photoshop a iné. "Mimo legálneho problému to poukazuje aj na riziká spojené s používaním pirátskeho softvéru," uviedol výskumník škodlivého kódu zo spoločnosti Eset Róbert Lipovský. Táto hrozba sa podľa neho dokáže šíriť aj cez vymeniteľné médiá - napríklad USB kľúče, CD a DVD disky a iné.

Okrem vymáhania finančnej sumy od svojej obete dokáže Cryptolocker 2.0 kradnúť súbory z Bitcoinovej peňaženky a uskutočňovať DDoS útoky na určený server. "Ak si používatelia pravidelne nezálohujú svoje dáta, dokáže táto hrozba svojej obeti narobiť poriadne problémy," uzatvára Lipovský.