Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Magazín

Hokej pod vodou? Áno, aj to je možné

Kanaďania (v prúžkovaných čiapkach) a hráči Holandska bojujú o puk počas zápasu na majstrovstvách sveta v hokeji pod vodou v maďarskom meste Eger 23. augusta 2013. Foto: TASR/AP

Cieľom hry je dopraviť olovený puk pomocou malej hokejky do bránky.

Bratislava 25. augusta (Teraz.sk) - Podhladinový hokej nie je vo svete žiadna novinka. Má už sebou vybudovanú istú tradíciu. Vznikol v roku 1954 v Anglicku. V tomto roku sa konajú v Maďarsku už v poradí 18. majstrovstvá sveta (23. augusta - 1. septembra).

Aké sú pravidlá v tomto športe?

Hráva sa na dne napusteného bazéna. Proti sebe nastupujú dve šesťčlenné družstvá. Cieľom hry je dopraviť olovený puk, ktorý váži 1,5 kg pomocou malej hokejky do bránky. Bránku tvorí akýsi žľab široký 3 metre. Vyhráva to mužstvo, ktoré strelí viac gólov. Každý hráč musí byť „vyzbrojený“ plutvami, rukavicou, šnorchlom, hokejkou a potápačskými okuliarmi.

Stretnutie rozhodujú 3 rozhodcovia, pričom hlavný je na suchu a dvaja pomocní sú pod vodou. Hracia doba je 2 x 15 min s 3 minútovou prestávkou.

Šport si našiel zázemie hlavne vo Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Austrálii, Novom Zélande, USA, ale aj v Južnej Afrike.

Treba však pripomenúť, že pre diváka nie je veľmi atraktívny. Ak ho nepozorujete naživo z dna bazéna, tak potom len prostredníctvom kamier a veľkoplošných obrazoviek, ako doma pri televízii.