Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Benátky sa viac a viac prepadávajú, hrozia väčšie povodne

Foto: TASR/AP

Pokračujúci pokles zvyšuje riziko povodní v Benátkach, pretože morská hladina súčasne stúpa približne o dva milimetre.

Washington 22 .marca (TASR) - Podložie pod Benátkami na rozdiel od predpokladov stále klesá: v priemere o dva milimetre za rok, na juhu až o štyri milimetre. Zistil to medzinárodný tím vedcov pomocou GPS a satelitných meraní, informoval podľa agentúry AP časopis Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Vedci tým vyvrátili výsledky predchádzajúcich meraní, podľa ktorých sa podložie pod Benátkami stabilizovalo. Pokračujúci pokles zvyšuje riziko povodní v Benátkach, pretože morská hladina súčasne stúpa približne o dva milimetre. Ak bude pokles pokračovať súčasnou rýchlosťou, za 20 rokov by sa mesto mohlo prepadnúť o ďalších osem centimetrov, konštatovali vedci.

Úrady bojovali proti prepadávaniu Benátok v nedávnej minulosti, keď sa začalo s odčerpávaním podzemných vôd. Keď sa však zem začala prepadávať, odčerpávanie sa na konci 20. storočia zastavilo. Štúdie zverejnené približne pred desiatimi rokmi ukázali, že podložie sa stabilizovalo a mesto ďalej neklesá. Práve tieto merania teraz iní vedci vyvrátili.

Zatopené Námestie sv. Marka v Benátkach.
Foto: TASR/AP


"Je možné, že podložie bolo počas desiatich rokov stabilné a teraz začalo opäť klesať - ale je to nepravdepodobné," hovorí prvý autor štúdie Jehuda Bock z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Pravdepodobnejšie je to, že staršie merania nezaznamenali pohyby zeme s dostatočnou presnosťou.

Príčinou poklesu je podľa Bocka dosková tektonika: Jadranská tektonická doska, na ktorej ležia Benátky, sa tlačí pod zvyšok Talianska a Apeniny. Doska sa na východe nakláňa približne o jeden až dva milimetre za rok.

Predchádzajúce merania nezaznamenali ani tento sklon, ani pokles podložia, tvrdia výskumníci v novej štúdii. Dôvodom bolo zrejme to, že sa vykonali len merania radarovými družicami, zatiaľ čo teraz sa kombinovali GPS merania a radarové dáta, uviedol spoluautor štúdie Shimon Wdowinski z univerzity v Miami.


"Pokračujúce úsilie o ochranu Benátok pred záplavami musí brať do úvahy významnú miestnu a regionálnu mieru poklesu podložia - dodatočne k zvýšeniu hladiny morí," píšu vedci. Podľa ich odhadov by v najbližších 40 rokoch mohla až o 20 centimetrov poklesnúť aj prirodzená bariéra oddeľujúca benátsku lagúnu od Jadranského mora.


Foto: TASR/AP


Už v súčasnosti zažívajú Benátky každý rok štyri až päť povodní. V rámci kontroverzného projektu má mesto chránené obrovskými protipovodňovými stavidlami. Aj podložie pod nimi však bude klesať a na to je pri projektovaní potrebné myslieť, upozornili vedci.