Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VYPREDANÉ LETISKO A SKVELÁ ATMOSFÉRA: Pohoda oslávila 25 rokov

Na archívnej snímke návštevníci sledujú vystúpenie austrálskeho speváka, hudobného skladateľa, textára a básnika Nicka Cavea počas prvého dňa letného multižánrového festivalu Pohoda 2022 na letisku v Trenčíne 7. júla 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Emočne najsilnejší bol koncert Luhanskej filharmónie, ale aj koncerty oslavujúce tvorbu Miroslava Žbirku a Milana Lasicu.

Bratislava 12. júla (TASR) - Najcennejším darčekom k štvrťstoročnici Pohody boli jej návštevníci. Najskôr prejavili festivalu dôveru, keď si mnohí ponechali lístky kúpené ešte v roku 2019. Ďalšie tisíce sa k nim pridali, Pohoda sa vypredala, všetci spolu naplnili areál trenčianskeho letiska výnimočnou atmosférou plnou radosti a spolupatričnosti. TASR o tom informoval PR manažér festivalu Anton Repka.

Na festivale prebehlo viac ako 130 koncertov, debát, workshopov, performancií, čítačiek a ďalších umeleckých vystúpení, vystúpili umelci z 30 krajín sveta. Výnimočne bola zastúpená Austrália – pamätným ostane hlboký a magický koncert Nicka Cavea and The Bad Seeds z otváracieho dňa festivalu, ale aj odviazaná párty skupiny Confidence Man v sobotu (9. 7.) na hlavnom pódiu. Emočne najsilnejší bol koncert Luhanskej filharmónie, ale aj koncerty oslavujúce tvorbu Miroslava Žbirku a Milana Lasicu.

Na snímke austrálsky spevák, hudobný skladateľ, textár a básnik Nick Cave vystupuje počas prvého dňa letného multižánrového festivalu Pohoda 2022 na letisku v Trenčíne 7. júla 2022.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Festival má čoraz silnejšiu scénu menšinových žánrov. Obrovský záujem bol o kapelu Black Midi, ktorá bola hviezdou druhého open-air pódia, veľký záujem vzbudili aj japonské 'punkáčky' Otoboke Beaver, kórejskí k-poperi Balming Tiger a britská techno punkerka Louisahhh.



Mimoriadne zastúpenie mala domáca scéna. Predstavili sa raperi Gleb, Porsche Boy a Boy Wonder, veľa ľudí si užívalo koncerty Slobodnej Európy, Polemicu s Medial Banana či Chiki liki tu-a. Albumy pokrstili Cellosseum, Drť, Katka Žbirková so synom Davidom pokrstili nový album Mekyho. Hlavnou hviezdou domácej scény bol FVLCRVM s audiovizuálnou šou na záver festivalu na hlavnom pódiu.

Na archívnej snímke zľava slovenský hudobník Laco Lučenič a frontman českej skupiny Midi Lidi Petr Marek na pódiu počas úvodného koncertu Nemoderný chalan: Laco Lučenič a Midi Lidi venovanému spomienke na hudobníka Miroslava Žbirku počas prvého dňa letného multižánrového festivalu Pohoda 2022 na letisku v Trenčíne 7. júla 2022.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


"Tento rok bol emočne najsilnejší a zároveň logisticky najťažší v našej histórii. Som šťastný z toho, akú atmosféru vytvorili na letisku naše návštevníčky a návštevníci, bol to návrat Pohody ako z toho najlepšieho sna. Som hrdý na náš tím. Za všetkým stoja konkrétni ľudia – návštevníci, dodávatelia a ľudia zo zázemia spolu s umelcami a umelkyňami na chvíľu vytvorili úžasnú komunitu. Som vďačný za toto výnimočné stretnutie a teším sa na tie ďalšie," povedal o festivale Michal Kaščák.

Organizátori veria, že ďalšia Pohoda bude opäť v plnej verzii a v plánovanom termíne 6. – 8. júla 2023.