Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Tienistá stránka pokroku

Foto: TASR/František Iván

Každá doba prináša niečo nové. Okrem objavov a významných míľnikov na ceste našej civilizácie sú to však aj nové problémy a prekážky, ktoré idú ruka v ruke s pokrokom.

Bratislava 14. októbra (OTS) - Moderná veda, vynálezy a neustále napredovanie teda so sebou prinášajú aj odvrátenú stránku, ktorá človeku akoby stále pripomínala, že nič nie je zadarmo.

Celá história našej modernej civilizácie je popretkávaná dôkazmi o tienistej stránke pokroku a neudržateľného napredovania. Oslavované objaviteľské výpravy v 15. storočí priniesli okrem zmapovania našej planéty aj mnohé vojnové konflikty o novoobjavené územia, ako aj zánik prastarých domorodých civilizácií. Vynález parného stroja v 18. storočí odštartoval priemyselnú revolúciu a významne uľahčil proces výroby, avšak ruka v ruke s týmto pokrokom prišlo aj významné znečistenie priemyselných miest, a samozrejme, aj hromadné prepúšťanie nepotrebnej pracovnej sily.

Dnešná doba nie je výnimkou. Podľa mnohých dokonca predstavuje to najdynamickejšie obdobie rozvoja a objavov v dejinách modernej civilizácie. Rovnako však prináša prekážky a problémy, ktorým človek čelí po prvýkrát vo svojej histórií a ktoré predstavujú akúsi nechcenú súčasť nezadržateľného napredovania. Stres, závislosť na internete, gambling, syndróm vyhorenia či rastúca kriminalita. To sú len niektoré z mnohých šrámov na technologickej dokonalosti a pokroku. Ako sa tejto dobe darí vysporiadať sa s týmito problémami?

Skúsme ostať pri uvedenom príklade nelátkovej závislosti, ktorou je gambling. Mnohí ľudia bohužiaľ prepadli vášni, ktorú prinášajú hazardné hry a predovšetkým výherné automaty. Túžba po vzrušení a pokúšanie šťasteny spolu s vidinou lákavej výhry, ktorú hracie automaty ukrývajú, premohla už nejedného človeka. Dôsledky tejto hráčskej vášne poznáme azda všetci. Finančné problémy, narušené medziľudské vzťahy a pocit ľudského zlyhania, to je len zlomok z možných nežiadúcich následkov.

Ako sa však hovorí, každá minca má dve strany. Jednou z reakcií modernej doby na tieto, ako aj mnohé iné problémy, je rapídny rozvoj tých oblastí, ktoré človeku pomáhajú bojovať s podobnými ťažkosťami. Reč je napríklad o neustále sa zvyšujúcej kvalite psychologickej starostlivosti, celosvetovo fungujúcich preventívnych programoch, na ktorých spolupracujú mnohé svetové krajiny, ako aj komplexnej starostlivosti a pomoci tým, ktorí sa stali obeťami závislostí akéhokoľvek typu. Takmer každý deň prichádza moderná veda s novými poznatkami odhaľujúcimi hlbšie súvislosti o fungovaní človeka, jeho správaní a prežívaní, ktoré stimulujú ďalšie napredovanie.

Ako v každej inej dobe aj dnes musíme čeliť mnohým problémom, ktoré priniesol nezadržateľný pokrok v takmer všetkých oblastiach. Práve dnes však jasnejšie ako kedykoľvek predtým vidíme, že problém je len nevyhnutným začiatkom procesu hľadania riešenia.

Hoci sa pohľad na dnešný svet môže zdať mnohým z nás pesimistický, netreba vešať hlavu. Tak, ako je na začiatku matematickej úlohy logický problém, tak je aj na začiatku všetkého nepoznaného otázka. Hoci odpoveď na ňu často stojí mnoho síl a prekážok, posúva nás niekam, kam by sme sa bez počiatočnej otázky nikdy nedostali.