Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pokrstili Jánošíka, zvíťazil Zeman, konala sa prvá zimná olympiáda

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 25. januára (TASR) – Bohatým bral, chudobným dával. Vo varínskom kostole bol 25. januára 1688 pokrstený JURAJ JÁNOŠÍK. Nik v tej chvíli netušil, že sa stane zbojníckou legendou a národným hrdinom.


Rebelom proti sovietskemu komunistickému režimu bol ruský herec, pesničkár a básnik VLADIMIR VYSOCKIJ, významná osobnosť Divadla na Taganke. Dnes by mal 84 rokov.


Depresie a utrpenie poznamenali životný príbeh britskej spisovateľky a esejistky VIRGINIE WOOLFOVEJ. Známe sú jej romány Jakubova izba, Pani Dallawayová, Vlny alebo Roky. Narodila sa 25. januára 1882, dobrovoľne odišla zo sveta 28. marca 1941.


Členovia tzv. Únie z Utrechtu (Holland, Zeeland, Utrecht, Celderland, Friesland, Croningen, Overyssel) podpísali dohodu, na základe ktorej vznikla Holandská republika. Stalo sa tak 25. januára 1579.


V ten istý deň ale v roku 1831 poľský Sejm zosadil cára Mikuláša I. Krajina sa tak definitívne rozišla s cárizmom a výkonnú moc prevzala národná vláda na čele s kniežaťom Adamom Czartoryským.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Vo francúzskom Chamonix-Mont Blanc sa pred 98 rokmi začali prvé Zimné olympijské hry.


Pred 101 rokmi sa narodil americký fyzik SAMUEL THEODORE COHEN, vynálezca neutrónovej bomby.


Druhá svetová vojna sa skončila v roku 1945, ale takmer o 10 rokov neskôr, presne 25. januára 1955, ukončil Sovietsky zväz oficiálne vojnový stav s Nemeckom.


Pred 63 rokmi americká letecká spoločnosť American Airlines spustila do prevádzky prvú transkontinentálnu linku na štvormotorovom prúdovom lietadle Boeing 707.


Prvá tlačová konferencia, ktorú vysielali v priamom televíznom prenose, sa konala pred 61 rokmi. Vtedajší 35. prezident USA John Fitzgerald Kennedy na nej odpovedal na 31 otázok.

Na archívnej snímke pápež Svätý otec (vľavo) a prezident SR Michal Kováč (vpravo) počas oficiálneho privítania na letisku M. R. Štefánika v Bratislave, 30. júna 1995.
Foto: TASR - Vladimír Benko

Pápež Ján Pavol II. odcestoval pred 43 rokmi na svoju prvú zahraničnú cestu. Navštívil Dominikánsku republiku, Mexiko a Bahamské ostrovy. Jedna z posledných, jeho 102. cesta, viedla na Slovensko, ktoré navštívil tri razy.


Medzi obľúbených a rešpektovaných umelcov na javisku aj na filmovom plátne patril český herec BORIS RÖSNER. Dnes by mal 71 rokov.


Maliar, prozaik a publicista JANKO ALEXY bol jedným zo zakladateľov slovenského moderného umenia a národného slohu. Narodil sa 25. januára 1894.


Priaznivci zdravého životného štýlu môžu dnes zablahoželať k 55. narodeninám známej fitneske a športovkyni ZORE CZOBOROVEJ.

Na archívnej snímke Peter Sklár
Foto: RELATIONS CONSULTING s.r.o.

Herec a komik PETER SKLÁR má dnes o rok menej, 54 rokov.


Pred deviatimi rokmi v druhom kole historicky prvých priamych volieb českého prezidenta zvíťazil Miloš Zeman nad Karlom Schwarzenbergom.


Mužské meno Gejza pochádza z tureckého slova jeg, ktoré označuje vojenské hodnosti – len nevedno aké. Pozor! V každom prípade Gejzom v uniforme i v civile želáme všetko najlepšie. Pohov.