Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Pokusné solárne lietadlo musí v Madride vyčkať, až ´vyjde slnko´

Foto: TASR/AP

Organizátori však podľa slov svojej hovorkyne dúfajú, že jednomiestny stroj Solar Impulse sa bude môcť vydať do marockého Rabatu ešte v priebehu tohto týždňa.

Madrid 28. mája (TASR) - Plánovaný let švajčiarskeho experimentálneho lietadla na solárny pohon zo Španielska do Maroka museli dnes kvôli nepriaznivej meteorologickej situácii odložiť. Nový termín letu bezprostredne nestanovili.

Organizátori však podľa slov svojej hovorkyne dúfajú, že jednomiestny stroj Solar Impulse sa bude môcť vydať do marockého Rabatu ešte v priebehu tohto týždňa.

Prototyp stroja vzlietol minulý štvrtok s dvojhodinovým omeškaním z domovskej základne Payerne na západe Švajčiarska a o deň neskôr pristál v Madride. Tam sa mali vystriedať piloti a stroj mal po dvoch dňoch prestávky pokračovať do Rabatu.

Za najproblematickejšiu fázu letu považujú odborníci prelet ponad Pyreneje a veterný Gibraltársky prieliv. Pre každý prípad bude mať pilot v kabíne pripravený padák, spresnila agentúra DPA.

Lietadlo Solar Impulse HB-SIA má rozpätie krídel porovnateľné s Boeingom-777 (63,4 metra). Vďaka konštrukcii z uhlíkových vlákien však váži len okolo 1600 kilogramov. Poháňajú ho štyri elektrické motory a je navrhnuté tak, aby mohlo letieť aj v noci. Má 12.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať nadbytočnú energiu.

Testovacie lety Solar Impulse prebiehali vo Švajčiarsku od decembra 2009. Pred rokom stroj absolvoval prvý medzištátny let ponad Francúzsko a Luxembursko do Belgicka. Vylepšená verzia solárneho lietadla by v období rokov 2012-13 mala zvládnuť let okolo sveta.