Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Polícia vyzýva ľudí, aby boli pri online nakupovaní obozretní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na webstránky by sa mali pripájať z bezpečného miesta a zariadenia, teda z vlastného smartfónu a zo zabezpečenej Wi-Fi siete.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Pri online nákupoch je potrebné sledovať svoj bankový účet a všetky pochybné aktivity hlásiť banke. Pozor tiež treba dať na podozrivo vysoké zľavy, pri ktorých ide často o podvod. Pripomína to polícia v rámci súboru odporúčaní, ktoré majú ľuďom pomôcť s bezpečným nakupovaním. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Polícia odporúča, aby ľudia na e-shopoch neukladali údaje o platobnej karte. Prípadne zvolili možnosť platby na dobierku.

Na webstránky by sa mali pripájať z bezpečného miesta a zariadenia, teda z vlastného smartfónu a zo zabezpečenej Wi-Fi siete. "Skontrolujte https protokol, ktorý zaisťuje, že komunikácia je šifrovaná," doplnila polícia s tým, že potenciálny útočník potom nemá šancu získať citlivé údaje.

Policajti tiež radia preštudovať si základné informácie o predajcovi. Ide najmä o fakturačné údaje, sídlo, užívateľské hodnotenia či reklamačný poriadok. Pripomínajú aj význam bezpečnostného hesla, ktoré je dobré pravidelne meniť. "Nevyužívajte rovnaké heslo v rôznych aplikáciách," skonštatovali.