Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pomocník na kratšie aj dlhšie vzdialenosti v rámci mesta či cyklociest

Foto: {Dragon Images} / Shutterstock.com

Elektrické kolobežky sa v posledných rokoch tešia mimoriadnej obľube. Pôvodne hračku na zabavenie mladších ročníkov dnes v trošku inovatívnej verzii používajú aj dospeláci.

Bratislava 7. apríla (OTS) - Vďaka doplnenému elektrickému pohonu vás takáto šikovná kolobežka dopraví v rámci mesta naozaj kamkoľvek. Sú naozaj praktické, majú ľahkú údržbu a používať ju zvládne každý.

Takmer bez práce
Vychytanú kolobežku oceníte hlavne v meste, takýmto spôsobom sa môžete vyhnúť preplnenej MHD či čakaniu v nekonečných kolónach. Snáď najväčším lákadlom je ich absolútne jednoduché ovládanie, pri ktorom nemusíte využívať žiadnu fyzickú aktivitu a na stretnutia prídete bez nepríjemných stôp od potu. Práve vďaka tomu, že fungujú na batériu, ktorá je pravidelne dobíjateľná, sa elektrokolobežky radia medzi ekologické dopravné prostriedky. To je ale zároveň jediné malé mínus – nemôžete ju používať neustále, ale je potrebné „dotankovať energiu“, ako v aute.

Nezabúdajte na servis
Väčšie mestá ako je Bratislava, Košice, Trenčín a ďalšie iné ponúkajú možnosť zapožičať si elektrickú kolobežku, jednoducho cez mobilnú aplikáciu. V tomto prípade sa vôbec o servis nemusíte zaujímať, pretože to za vás zabezpečí prevádzkar. Servis kolobežiek Bratislava môžete využiť v prípade defektu či nejakej poruchy na vašom prostriedku.

Rovnako tak môžu urobiť majitelia kolobežiek značky Xiaomi, servis Xiaomi kolobežiek Bratislava, vám zaručí kvalitnú a rýchlu pomoc v prípade potreby. Úplne základná a automatická by mala byť vizuálna kontrola pred každou jazdou. Laicky zistiť, či je všetko na svojom mieste, či fungujú hlavne brzdy a svetlá. Aj v tomto prípade je prvoradá bezpečnosť, nielen vaša, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Zamerajte sa na seba
Pri výbere takejto kolobežky je dobré zvážiť predom niekoľko faktorov a kopec parametrov. V prvom rade je dôležité si ujasniť, za akým účelom chcete kolobežku používať – bežné trasy cez mesto, výlety po cyklotrasách, alebo len tak pre radosť a voľnočasové brázdenie ulíc. Elektrokolobežky do mesta nemávajú až taký vysoký výkon, majú menšiu maximálnu rýchlosť. Kolobežky do terénu bývajú výkonnejšie a zvládnu aj zložitejší terén, či jazdu do kopca.

No a na voľný čas vám bude stačiť kolobežka s nižším výkonom a menšou batériou, sú ľahšie a ich ovládanie je tým pádom ešte jednoduchšie. Je nutné pri výbere dbať aj na váhu rámu, či maximálnu nosnosť, dojazd na jedno nabitie, dobu nabíjania, spôsob riadenia a brzdy.

Každý výrobca vyrába parametrami odlišné modely a preto treba len poriadne porovnávať a hľadať ten najlepší produkt priamo pre vás.