Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Portál ĽudiaĽuďom.sk sprostredkoval dary za 320-tisíc eur

logo portálu Foto: ludialudom.sk

Novinkou portálu je projekt na sprostredkovanie dobrovoľníckej práce.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Ľudia na Slovensku sú citliví k potrebám a núdzi iných aj v čase pretrvávajúcej krízy. Potvrdzujú to výsledky darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk. Ten umožňuje ľuďom v núdzi, hendikepovaným či chorým, ale i mimovládnym organizáciám, školám či samosprávam bezplatne uverejniť výzvu, ktorou sa na webe obracajú na svojich darcov. Tí ich môžu následne podporiť najmä prostredníctvom elektronického bankovníctva, teda cez internetbanking či z platobnej karty.

"Sprostredkovali sme dary v hodnote viac ako 320.000 euro. V najväčšej miere sú to dary od individuálnych darcov, celkovo sa ich počet v tejto chvíli blíži k sume 7000," uviedol pre TASR Roland Kyška, výkonný riaditeľ neziskovej organizácie 4people, ktorá portál prevádzkuje tretí rok.

Dary sú v rôznej výške, veľmi často sú to menšie sumy od päť do desať eur. "Nie sú ale výnimočné aj väčšie dary povedzme nad 1000 eur. Veľmi k tomu prospieva aj náš projekt benefičných elektronických aukcií, cez ktoré sa dražia rôzne tovary, služby, zážitky," vysvetľuje Kyška. Benefičné e-aukcie môžu vyhlasovať samotní príjemcovia alebo aukciu v ich prospech zorganizuje tretia osoba. Medzi vyhľadávané patria e-dražby zážitkov so slovenskými osobnosťami. Aktuálnou rekordérkou v benefičných elektronických aukciách je speváčka a herečka Janka Lieskovská, ktorej sa podarilo získať 1250 eur v prospech chlapca bojujúceho s onkologickou recidívou. V e-aukcii ponúkla svoj súkromný koncert.

Podľa Rolanda Kyšku je ťažké jednoznačne povedať, aké témy darcovia preferujú. Rekordérom medzi príjemcami je občianske združenie Truc sphérique. Od jednotlivcov i firiem získalo vyše 16.000 eur na rekonštrukciu miestnej Novej synagógy, z ktorej plánujú urobiť žilinskú Kunsthalle. Medzi najúspešnejšími príjemcami sú tiež nezisková organizácia Plamienok, ktorá sa stará o nevyliečiteľne choré detí, ale aj mamička s ťažko postihnutým synom. Mnoho podporovateľov získalo aj združenie na podporu dojčenia Mamila.

Neziskové organizácie majú možnosť oslovovať priaznivcov aj priamo na svojich webových stránkach, na ktoré si môžu umiestniť widgety darcovského portálu. Donori tak celý proces darovania, až po bránu internetbankingu, absolvujú na ich webe. Naopak, jednotlivci, napríklad rodiny v núdzi, rodičia chorých či postihnutých detí, ale aj športovci či talentovaní umelci oslovujú darcov na www.ludialudom.sk.

Novinkou portálu je projekt na sprostredkovanie dobrovoľníckej práce - Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk. Jednotlivci, ktorí chcú pomáhať, si tam môžu vytvoriť svoj profil. "Aj vďaka tomu ich môžu osloviť tí, ktorí sú v núdzi alebo potrebujú pomôcť vo svojej organizácii," uviedla projektová manažérka Lucia Gregorová. Stránka ponúka zadarmo príjemcom takejto pomoci možnosť evidencie a manažmentu dobrovoľníkov. Systém je výhodný aj pre dobrovoľníkov, umožňuje im presnú evidenciu práce, ktorú vykonali. "Ak chce niekto asignovať tri namiesto dvoch percent z dane, musí odrobiť minimálne 40 hodín ročne ako dobrovoľník. Vďaka nášmu projektu si vie vytlačiť potvrdenie o odpracovaných hodinách, ktoré môže priložiť k svojmu daňovému priznaniu," uzavrela Gregorová.