Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Posledná šanca vidieť výstavu Cosmos Discovery už len do 2. júla

Foto: JVS Group

Pridajte sa aj vy a naplánujte si výlet do kozmu. V bratislavskej Inchebe na všetkých čaká fantastická prehliadka udalostí, objavov, príbehov zo sveta vesmíru a kozmonautiky. Posledná šanca na návštevu už len do 2. júla!

Bratislava 27. apríla (OTS) - Deti a ich rodičia, mladí ľudia či seniori majú možnosť získať nové poznatky, ale zároveň sa aj zabaviť a príjemne stráviť svoj voľný čas. Na ploche 2000 m² čaká bohatá prehliadka vesmírnych udalostí sveta, ale aj samotného Slovenska. 10 galérií, viac ako 200 originálnych artefaktov z vesmírnych misií USA a ZSSR, reálne modely rakiet a raketoplánov, prechádzajúce modely orbitálnych staníc či unikátne dobové dokumenty, to všetko budete môcť vidieť ešte posledné dva mesiace. Nezabudlo sa ani na úspechy Slovenska. Na výstave je „SLOVENSKÁ GALÉRIA, v ktorej nechýba prvá a druhá slovenská družica skCUBE, prepeličí inkubátor či osobné predmety nášho 1. slovenského kozmonauta Ivana Bellu.



Zároveň uvidíte aj ruský Sputnik, psa Lajku, americkú opicu Enosa, príbeh Jurija Gagarina -prvého človeka v kozme či americkú raketu Mercury. V ďalších galériách nemôžu chýbať lunárne výpravy programu Apollo, vrátane mesačného vozidla, v ktorom americké posádky podnikali svoje prieskumné cesty na Mesiac, ale taktiež ruské mesačné vozidlo Lunochod. Rovnako pestrá je aj prehliadka kozmických skafandrov a ďalšie výstroje od najstarších až po najnovšie modely prispôsobené dlhodobému pobytu na orbitálnych staniciach. Návštevníkov určite zaujme veľký model rakety Saturn alebo tri originálne základné moduly ruského Sojuzu.

Najväčšiu pozornosť právom pútajú časti kozmických lodí a vesmírne stanice, či originálne zariadenie z riadiaceho strediska v Houstone. Do mnohých z nich budú môcť návštevníci nahliadnuť a preskúmať ich vybavenie aj vo vnútri.



Odborníci ocenia originálne časti motora F1 z rakety Saturn, ktorá vyniesla Apollo na Mesiac.

Audiosprievodcu si môžete stiahnuť cez QR kód priamo do vášho telefónu a počúvať tak výklad v slovenskom, anglickom, maďarskom a nemeckom jazyku. Aplikácia je prístupná malým aj veľkým návštevníkom zadarmo priamo cez QR kód alebo na stránke výstavy.



Na záver je pripravená zábavná zóna Cosmoscamp, ktorá patrí medzi veľké lákadlo nielen pre najmenších. Vyskúšať si môžete výcvik kozmonautov aj najmodernejšie 3D technológie, či stav beztiaže na gyroskope.

Otváracie hodiny výstavy: PO-NE 09:00-20:00, posledný vstup o 18:00. Viac informácií na www.cosmosbratislava.sk

FB@CosmosDiscoveryBratislava / INSTA@cosmosbratislava