Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Potkan, ktorý zachraňoval životy vyhľadávaním mín, ide do dôchodku

Potkan menom Magawa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Počas svojej kariéry odmínovača v Kambodži pomohol tento potkanovec veľký vyčistiť približne 225.000 m2 územia.

Phnompenh 8. júna (TASR) - Potkan z Kambodže, ktorý bol v minulosti ocenený za záchranu ľudských životov, pretože bol schopný vyhľadať nášľapné míny lepšie ako vycvičené psy, odchádza po vyše šiestich rokoch služby "do dôchodku".

Podľa britského denníka The Guardian o tom informovala mimovládna organizácia APOPO, ktorá potkana s menom Magawa vycvičila na vyhľadávanie nášľapných mín v jeho rodnej krajine - africkej Tanzánii. Úlohou takto cvičených zvierat je vycítiť pach výbušnín používaných v mínach a upozorniť na ne.

Počas svojej kariéry odmínovača v Kambodži pomohol tento potkanovec veľký vyčistiť približne 225.000 m2 územia, čo zodpovedá rozlohe 42 futbalových ihrísk, pričom sa mu podarilo detegovať 71 nášľapných mín a 38 kusov nevybuchnutej munície.

Michael Heiman, ktorý v Kambodži vedie projekt APOPO, pre The Guardian uviedol, že Magawa začínal byť po rokoch služby unavený. Preto "je preňho najlepšie ísť do dôchodku. Magawa si teraz bude môcť vychutnať svoje obľúbené jedlá, banány a arašidy," spresnil Heiman.

Za svoju prácu pri odhaľovaní nevybuchnutých mín v Kambodži získal Magawa vlani v septembri od charitatívnej organizácie Britské združenie pre dobré životné podmienky zvierat (PDSA) zlatú medailu - tá sa považuje za zvierací ekvivalent prestížneho vyznamenania Jurajov kríž, ktorý je najvyšším britským civilným ocenením za statočnosť a hrdinstvo. Magawa bol prvým takto oceneným potkanom.

APOPO cvičí tieto hlodavce tak, aby boli schopné vypátrať trhavinu trinitrotoluén (TNT). Na mieste, kde vypátrali výbušninu, ich cvičitelia učia vyhrabať znak, aby výbušninu následne mohli zneškodniť pyrotechnici.

Táto technika nie je založená na detegovaní kovového šrotu a odmínovačom umožňuje pracovať oveľa rýchlejšie ako s detektorom kovov. Magawa dokázal napríklad skontrolovať plochu s veľkosťou tenisového kurtu za 30 minút, ale človeku s detektorom kovov by to trvalo až štyri dni.

APOPO vďaka vycvičeným hlodavcom pomohlo zneškodniť viac ako 83.000 protipechotných mín. Podľa údajov PDSA bolo v Kambodži v období rokov 1975-98 uložených štyri až šesť miliónov nášľapných mín, ktoré si doposiaľ vyžiadali už vyše 64.000 obetí na životoch.

Podľa APOPO do Kambodže nedávno prepravili tím 20 nových špeciálne vycvičených potkanov. Tamojšie úrady už vydali povolenie na ich zapojenie do detekcie mín.

Michael Heiman však v tejto súvislosti uviedol, že "chvíľu potrvá, kým sa títo nováčikovia vyrovnajú veľmi výnimočnému Magawovi". "Je zrejmé, že počas operácií bude Magawa chýbať," uviedol Heiman.