Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Kontrolóri potravín našli broky v stejku, ale i nakrájanú myš v chlebe

Na ilustračnej nedatovanej snímke vydanej 28. septembra 2010 bochník chleba so zapečenou myšou. Chlieb značky Hovis kúpil Stephen Forse z anglického Kidlingtonu v jednom z obchodov siete Tesco v Bicesteri v januári 2009. Foto: TASR/AP

Najzaujímavejšie historky o kontrole kvality potravín na Novom Zélande.

Wellington 15. októbra (TASR) - Pracovníci novozélandského úradu na ochranu zdravia opísali v nedávno zverejnenej knihe, čo všetko našli v kontrolovaných potravinách - broky v stejku, hmyz v kornútiku na zmrzlinu a nakrájanú myš zapečenú v bochníku chleba. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.


Zostavovateľ knihy Malcolm Walker dnes povedal, že zbierka historiek pokrýva 50 rokov jeho práce i práce jeho kolegov pri kontrole kvality potravín. Jedna kapitola je venovaná najzaujímavejším sťažnostiam na potravinové výrobky.

Jedným z najzarážajúcejších prípadov v knihe je ten o nakrájanej myši v chlebe. Incident sa stal po tom, čo pekáreň zaviedla program na vykynoženie škodcov a myš spadla mŕtva na plech na pečenie. Hodili na ňu cesto a myš upiekli spolu s chlebom, ktorý potom krájač precízne rozrezal na krajce.

Jeden pracovník kontroly prešetroval sťažnosť, že v stejku sa pomocou röntgenového prístroja v miestnej nemocnici našiel brok z brokovnice. Dodávateľ mäsa sa obhajoval, že sa tam pravdepodobne dostal počas krádeže dobytka alebo vtedy, keď na zviera strieľali nudou otrávení poľovníci. Na spracovateľskú linku s mäsom následne nainštalovali detektor kovov.

Walker tiež povedal, že zbieranie príbehov a ich zostavovanie do knihy ho bavilo. Dielo dostalo názov A Job Worth Doing (Práca, ktorú stojí za to robiť - voľný preklad).

"Naša práca je naozaj pestrá, ale niekedy má dokonca znaky kriminalistiky... Napríklad sme sa zaoberali prípadom, keď boli dvaja bratia presvedčení, že ich nevlastná matka sa ich snaží otráviť tak, že dáva jed do potravín, ktoré kupujú v supermarkete," uviedol Walker a dodal: "Žijú medzi nami všetky možné typy ľudí, ktorí majú množstvo obáv z množstva vecí. Často prídu za nami a zveria sa nám," uviedol Walker.