Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Potraviny sa nemôžu predávať po uplynutí ich minimálnej trvanlivosti

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny a dátum spotreby sú pre predajcov záväzné a po ich uplynutí nesmú takéto potraviny predávať, a to ani so zľavou.

Bratislava 3. mája (TASR) - V označení balených potravín musí byť uvedený dátum ich minimálnej trvanlivosti.

Ak však ide o potraviny podliehajúce rýchlej skaze z mikrobiologického hľadiska, uvádza sa dátum spotreby. Ide o výrobky, ktoré môžu pokazené predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí.

"Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny je na rozdiel od dátumu spotreby dňom, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti, napríklad chuť. Uvádza sa na trvanlivejších potravinách, ako sú konzervy či mrazené výrobky," vysvetlil TASR viceprezident CBA Vladimír Kocúrek.

Ako dodal, oba dátumy sú pre predajcov záväzné a po ich uplynutí nesmú takéto potraviny predávať, a to ani so zľavou. "Z tohto dôvodu sú rovnaké aj pravidlá reklamovania oboch týchto typov tovarov z hľadiska vypršania tak lehoty spotreby, ako aj dátumu minimálnej trvanlivosti výrobku," podotkol.

Pre zákazníka je zároveň dôležité uvedomiť si, že oba údaje sú relevantné iba pri stanovenom spôsobe skladovania tovaru. Ak totiž dané pravidlá nedodrží, tovar sa môže pokaziť a byť zdravotne nevyhovujúci aj skôr.

"Aj preto musí byť informácia o spôsobe skladovania výrobku na takýchto potravinách prítomná," uzavrel Kocúrek.