Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Práce okolo domu, ktoré zvládnete aj bez majstrov

Foto: Bigstock.com

Na zatepľovanie alebo rekonštrukciu kúpelne si zavolajte firmu.

Bratislava 28. októbra (OTS) - Sú však práce, ktoré nevyžadujú odbornosť špecialistu. Nedokončený plot či stierkovanie zvládnete aj sami. V ďalších riadkoch sa dozviete, ako na to.

Stierkovanie nie je žiadna veda
Na stierkovanie stien zväčša prichádza reč pri starších bytoch a rodinných domoch, ktoré majú nerovné, popraskané steny s množstvom starých náterov. Pomocou stierkovania viete dosiahnuť hladké alebo štruktúrované steny. Hladké steny sú vhodné pre tapety či nálepky na steny. Ak sa rozhodnete pre štruktúrované stierky, vaše steny budú aj po dlhšom čase vyzerať príjemne. Je to vďaka ich unikátnej štruktúre, na ktorej sa nedostatky stratia.

Príprava pred stierkovaním
Pred prvým náterom stierky treba zo steny odstrániť všetky staré nátery. Steny musia byť čo najčistejšie. Podklad tiež upravte prípravkami na steny proti plesniam. Na ošetrenú stenu naneste penetračný náter, ktorý zabezpečí vyššiu priľnavosť stierky.

Ako nanášať stierku
Stierkovať môžete aj ručne. Stierku si najprv rozrobte vo vedre. Riaďte sa pokynmi na jej obale. Po príprave môžete začať nanášať stierku na stenu. Použite na to nerezové hladidlo.

Stierku naneste v hrubšej vrstve a potom ju postupne rozotierajte po stene. Máte pritom na výber z viacerých spôsobov - krúživými pohybmi, vodorovne do obidvoch strán a diagonálne do oboch strán. Ostrú stranu hladidla použite na odstránenie prebytkov a nerovností. Cieľom je dosiahnuť rovnakú hrúbku stierky na celom povrchu.

Ako brúsiť povrch
Po tom, čo stierka úplne vyschne, ju treba prebrúsiť. Odporúčame na to použiť hladidlo s brúsnym papierom alebo brúsnu mriežku. Povrch brúste cez deň s dostatkom denného svetla. Potme totiž neuvidíte prípadné nerovnosti. Ani umelé svetlo nie je ideálne, ale je lepšie než žiadne.


Vybudujte betónový plot svojpomocne
Pri stavbe múru je najdôležitejšia príprava. Vopred si určite, aký by mal byť vysoký, a okrem samotného materiálu využite aj debniace tvárnice. Práve tie sa zídu v prípade, že sa rozhodnete postaviť vyšší múr.

Ako zvoliť správny materiál
Pred kúpou materiálu zvážte všetky výhody i nevýhody jednotlivých druhov. Okrem ceny je dôležitá aj kvalita materiálu. Najmä ak ho plánujete použiť vnútri, uistite sa, či je nezávadný. Dôsledkom zlého výberu môže byť mnoho zdravotných problémov, napríklad podráždené oči, vysušené sliznice či bolesť hlavy.

Ako betónovať bez miešačky
V prípade použitia debniacich tvárnic ich jednoducho vypĺňate betónom a výstužou. Ešte predtým však budete musieť pripraviť betónový základ. Ten by mal byť hlboký minimálne 45 cm. Zaznačte si líniu, podľa ktorej budete kopať. Použiť na to môžete napnutý špagát. Pri výkope si nechajte o niečo väčšiu šírku ako pri debniacich tvárniciach, ktoré ste si vybrali.

Po dokončení výkopu doň nasypte štrk do výšky aspoň 5 cm. Odrezkami výstužového železa určite úroveň výšky betónového základu. Použite pritom latu a vodováhu. Následne zamiešajte betón v pomere:
1 vedro cementu
4 vedrá štrku frakcie 0-16 alebo 0-22
1/2 vedra vody

Pri miešaní môžete ako vaňu použiť klasický fúrik. Betón vylejte do výkopu. Mal by ho vyplniť do výšky železných tyčiek. Betón potom uhlaďte drevenou latou.

Do pripraveného betónového základu zasuňte kolmo železnú výstuž. Dajte si pozor, aby aspoň 30 cm z nej bolo v betóne a aspoň pol metra trčalo von. Medzi jednotlivými tyčami nechajte 40 cm rozostupy.


Ak staviate betónový múrik, na ktorý chcete dať pletivo, pomocou debnenia vylejte betón tak, aby bol viac ako 7 cm nad úrovňou zeme. Nezabudnite osadiť aj trubky plotovej konštrukcie. Dbajte na to, aby boli položené zvislo. Vystužovacie podpery stĺpikov dajte do koncových častí plota tak, aby vám plot po napnutí neohol nosnú trubku. Oporné stĺpiky by mali byť stabilné, až kým betón stuhne. Po vytvrdnutí môžete pokračujte kladením betónových tvárnic.

Betónovanie s tvárnicami
Pokiaľ sa vám nepodaril úplne rovný betónový základ, pred položením tvárnic použite maltové lôžko. Naneste ho tak, aby bolo v rovine. Prvý rad tvárnic je najdôležitejší. Pomôžte si pritom kladivom a vodováhou.

Betónové tvárnice prekladajte. Na koncoch múru budete musieť použiť menšie tvárnice. Preto sa pri kúpe materiálu poraďte s dodávateľom, čo všetko pre svoj projekt budete potrebovať. Výšku múru si určíte sami. Klaďte však najviac tri vrstvy tvárnic, ktoré potom vyplňte betónom, a následne nasaďte ďalšiu oceľovú výstuž. Ak nedopatrením pretečie trochu betónu alebo malty, rýchlo miesto utrite handrou, inak vám tam zaschnutý betón zostane natrvalo.

Prácu ukončite nanesením mrazuvzdorného lepidla a nasadením krycích platní, ktoré plot ochránia pred dažďom a snehom.