Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Ak viete, že vás niektorý z kolegov ohovára, nenechajte si to pre seba

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Psychológ Miloš Poštek pripomenul, že ohováranie patrí medzi formy agresívneho správania a ak sa mu nebudeme brániť, môže to spôsobiť psychické i fyzické ťažkosti.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Ak zistíte, že vás na pracovisku niektorý z kolegov ohovára, musíte sa brániť. Odborník radí, že treba tak urobiť dôrazne, avšak bez toho, aby ste nad svojím správaním stratili kontrolu.

Psychológ Miloš Poštek pripomenul, že ohováranie patrí medzi formy agresívneho správania a ak sa mu nebudeme brániť, môže to spôsobiť psychické i fyzické ťažkosti. "V prípade, že sme takémuto správaniu vystavení dlhodobo, môže to spôsobiť úzkosť, nervozitu, nespavosť, žalúdočné ťažkosti a napokon viesť až k depresii," vymenoval psychológ. Podľa jeho ďalších slov cieľom ohovárania je poškodiť dobré meno a povesť. "Ohrozuje preto aj vzťahy, kontakty, dôveru, ktorú máme u druhých," skonštatoval.

Základom obrany je rozhovor s tým, kto ohováranie podnecuje. "Jednoznačne mu treba otvorene povedať, že o tom vieme a že si to neprajeme," povedal Poštek. Tento prvý krok však aj podľa neho väčšinou nezaberie a ohovárača neodradí. "V tom prípade nie je dôvod zdráhať sa a vec je potrebné nahlásiť nadriadenému," skonštatoval Poštek. "Tým, že do veci angažujeme nadriadeného pracovníka, akoby sme problém zhmotnili a zadokumentovali to, že je tu problém, ktorý je potrebné riešiť," vysvetlil psychológ.

Nadriadený by mal byť ďalej prizvaný ku konfrontácii, kde by obeť ohovárania mohla jasne pred svedkom zopakovať konkrétne veci, ktoré sa mu nepáčia a konkrétne situácie, ktoré sa vyskytli. "Toto je najvhodnejší spôsob, ako sa brániť," poradil psychológ. Pritom poukázal aj na to, že veľké spoločnosti už majú vypracované postupy a procesy, ako ohováraniu či mobbingu na pracovisku zabrániť.