Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Pražské Národné múzeum otvorilo rozsiahlu výstavu o M. Žbirkovi

Na archívnej snímke spevák a hudobník Miroslav Žbirka. Foto: TASR - Dano Veselský

Na 28 paneloch sa odvíja Žbirkov život od detstva a prvých "koncertov" na lavičke v Bratislave aj tých ozajstných s kapelou Modus.

Praha 19. októbra (TASR) - V českom Národnom múzeu sa začína výstava o legende českej a slovenskej pop music s názvom "Miro Žbirka: Roky a dni". Predstaví spevákov život a tvorbu v príbehoch a pomocou oslavy hudobného nadšenia, talentu a empatie, informovala v stredu spravodajská stanica ČT24, na ktorú sa odvoláva vo svojej správe TASR.

Podľa generálneho riaditeľa múzea Michala Lukeša bolo dôvodov na usporiadanie expozície niekoľko. Pripomenul, že inštitúcia sa venuje i modernej hudbe, robí akvizičnú činnosť a jej súčasťou je napríklad České múzeum hudby.

"Žbirka bol taký fenomén, že sme ho nemohli obísť. Ďalším dôvodom je, že si pripomíname jeho nedožité 70. narodeniny, a ďalším výročím tiež je, že pred 40 rokmi porazil Karla Gotta a získal Zlatého slávika," pripomenul Lukeš.

Podľa vdovy Kateřiny Žbirkovej, ktorá akciu spoluorganizuje, obsahuje expozícia aj "raritky, ktoré ešte nikto nevidel".

Na 28 paneloch sa odvíja Žbirkov život od detstva a prvých "koncertov" na lavičke v Bratislave aj tých ozajstných s kapelou Modus. Sú tam i spomienky na návrat zo zahraničia do normalizačného Československa či na dlhú hlasovú indispozíciu.

Anotácia hovorí o tom, že výstava chce vystihnúť spevákov život na pomedzí dvoch zásadných historických epoch – socializmu a porevolučnej doby, keď Žbirka v Prahe v mnohých ohľadoch začínal znova. Venuje sa však aj záveru jeho života. Výstava v historickej budove Národného múzea potrvá od štvrtka do konca roka.

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave anglickej matke Ruth Galeovej a slovenskému otcovi Šimonovi Žbirkovi. Hudbe sa profesionálne venoval viac ako polstoročie. Zomrel 10. novembra 2021.