Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Prebuďte hormóny šťastia

Ilustračné foto Foto: Sky Antonio / Shutterstock.com

Takto silný efekt na váš mozog má tandemový zoskok.

Bratislava 21. februára (OTS) - Zážitok z tandemového zoskoku je magický a chémia, ktorá sa deje vo vašom mozgu má silný efekt. Zaplaví vás kvarteto šťastia, teda neurotransmitery, ktoré ovplyvňujú vaše vnímanie sveta - dopamín, serotonín, adrenalín a endorfíny. Aká veda sa za nimi skrýva a prečo je ich účinok žiadúci?

Keď sme vystavení extrémnym situáciám, akou je napríklad tandemový zoskok či bungee jumping, v našom tele sa aktivuje reakčný mechanizmus - uvoľňujú sa neurotransmitery, ktoré sú zodpovedné za reguláciu emócií, nálady, šťastia, pozornosti a pod.

Dopamín
Zoskok padákom predstavuje výzvu, po ktorej cítite intenzívny pocit šťastia. Za to je zodpovedný práve dopamín, ktorý je akousi odmenou za to, že robíte veci, ktoré vás napĺňajú, resp. cenou za risk pri náročných úlohách. Tento prírodný stimulant zlepšuje tiež sústredenie, pamäť a kreativitu.

Serotonín
Ďalším pozitívnym vedľajším účinkom parašutizmu, je tvorba serotonínu. Zvýšená hladina tejto chemickej látky vyvoláva pocit pokoja, zvyšuje psychickú pohodu, uvoľnenosť a pozitivitu. Zmierňuje tiež úzkosť a depresiu. Kombinácia serotonínu a dopamínu poskytuje skvelú základňu pre učenie sa nových vecí a zvládanie výziev.

Adrenalín
Ako odozva na stresovú, nebezpečnú či vzrušujúcu aktivitu (tandemový zoskok, pilotovanie lietadla a iné) sa uvoľňuje do tela adrenalín, ktorý v priebehu niekoľkých sekúnd spôsobí výrazné fyzické zmeny - zrýchľuje tep, zásobuje mozog kyslíkom, vďaka čomu ste extrémne sústredený, urýchľuje reakcie. Táto explózia energie, zintenzívnenie vnímania a pocitov pretrváva ešte dlho po zoskoku.

Endorfíny
Vlna endorfínov pôsobí v prospech nášho tela aj mysle. Táto látka fungujúca na báze opiátov (účinkuje ako morfium) je zodpovedná za zníženie bolesti (fyzickej, ale aj emočnej) a stresu. Ide o tzv. posilňovač šťastia.

Tandemový zoskok či iný adrenalínový zážitok je teda efektívna metóda, ktorá vám pomôže prekonať svoje hranice a nadobudnúť pocit, že dokážete aj nemožné.