Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Magazín

Prečo vám sedavé zamestnanie spôsobuje fyzické a psychické vyčerpanie

Ilustračné foto Foto: fizkes/Shutterstock.com

Ľudské telo je vďaka svojej histórii vývoja naprogramované na pohyb. Napriek tomu je pre väčšinu ľudí v našej spoločnosti typický prevažne sedavý spôsob života. Telo však na takéto dlhé hodiny sedenia nie je vybavené fyzicky ani psychicky, následkom čoho nastupuje jeho postupná degradácia.

Bratislava 30. januára (OTS) - Kardiovaskulárny systém stráca účinnosť a pracuje menej ekonomicky. Svaly slabnú. Metabolizmus tukov a cukrov sa zhoršuje. Dlhé a navyše nesprávne sedenie dokáže organizmus poriadne zaťažiť.

Negatívne dopady sedavého zamestnania
Dlhodobé sedavé zamestnanie spôsobuje telu veľmi veľa problémov, ktoré sa ale v plnej sile nemusia prejaviť hneď. Prítok krvi do svalov je obmedzený a môže dôjsť k svalovému napätiu. Brušné svaly ochabnú a môže sa vytvoriť zhrbený postoj. Ten potom zaťažuje medzistavcové platničky a zhoršuje k nim prísun dôležitých živín.

Nedostatok pohybu v súvislosti s jednostranným stresom spôsobeným prevažne sedavými činnosťami zohráva významnú úlohu pri vzniku bolesti chrbta a iných chronických ochorení ako vysoký krvný tlak, cukrovka alebo bolesti panvového dna, pre ktorých odstránenie musíte väčšinou navštíviť už len tú najlepšiu urológiu v Nových Zámkoch alebo okolí. Vyskúšať ale môžete aj iné a nasledujúce riešenia.

Dôležité je dobre vybavené pracovisko
Základom každej úspešnej práce za počítačom nie je len pohodlné kancelárske kreslo, ale aj odolné stolové nohy kovové, ktoré dokážu uniesť veľkú plochu pracovnej dosky. Áno, aj to, aký stôl máte, ovplyvní vašu prácu!

Rovnako dôležitá je aj výpočtová technika, ktorá často zastupuje prácu toho najlepšieho profíka. Ak si ale nemôžete dovoliť míňať rozpočet na zbytočne preplatené značky, no požadujete pri práci výkonné zariadenia, určite sa oplatí investovať do výkonného repasovaného počítača.

Doprajte si počas prestávky relax
Pri sedavom zamestnaní treba do dennej pracovnej rutiny zaradiť čo najviac pohybu, aby sa predišlo nepohodliu. Začína sa to dynamickým sedením, pri ktorom sa poloha sedenia mení čo najčastejšie. Prirodzené, no o niečo namáhavejšie sú aj každodenné pohyby ako napríklad:
• chodiť po schodoch namiesto vozenia sa výťahom;
• dochádzanie do práce pešo alebo na bicykli;
• obedňajšiu prestávku využiť na krátku prechádzku;
• jednostranné postoje v práci možno uvoľniť každodennými cvičeniami, aj v sede.

Pravidelný pohyb v každodennom živote, napríklad na ceste do práce pomáha zdravým ľuďom, ktorí majú sedavé zamestnanie, účinne predchádzať problémom s chrbticou a iným problémom pohybového aparátu. Tak naň spolu s vyššie spomenutými odporúčaniami nezabudnite a negatívnym dopadom sedavého zamestnania sa vyhnete.