Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred 100 rokmi sa narodil ilustrátor a grafik Ľubomír Kellenberger

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako výtvarník spolupracoval s detským časopisom Slniečko a pre vydavateľstvo Mladé letá ilustroval takmer 25 kníh z domácej a svetovej tvorby pre deti a mládež.

Bratislava 23. novembra (TASR) - V tvorbe Ľubomíra Kellenbergera dominovala knižná ilustrácia. Pre vydavateľstvo Mladé letá ilustroval takmer 25 titulov z domácej a svetovej tvorby pre deti a mládež. Vo svojich ilustráciách, grafikách či kresbách často zobrazoval aj vinohradnícku tradíciu Modry a jej okolia.

Od narodenia grafika a ilustrátora Ľubomíra Kellenbergera uplynie v utorok 23. novembra 100 rokov.

Ľubomír Kellenberger sa narodil 23. novembra 1921 v Bratislave, ale detstvo strávil v Modre, kde navštevoval aj základnú školu. Stredoškolské štúdia absolvoval v Novom meste nad Váhom a v Bratislave, kde zmaturoval na gymnáziu. Po maturite a na želanie matky začal študovať na Vysokej škole obchodnej, odkiaľ však zakrátko odišiel na Slovenskú technickú univerzitu, kde sa zapísal na oddelenie kreslenia a maľovania u profesorov Jána Mudrocha a Jozefa Kostku.

Štúdium pre druhú svetovú vojnu prerušil, ale po jej skončení pokračoval na Českom vysokom učení technickom (ČVUT) v Prahe u Cyrila Boudu a Karla Lidického. Od roku 1948 pôsobil ako profesionálny výtvarník v Bratislave.

Ako výtvarník spolupracoval s detským časopisom Slniečko a pre vydavateľstvo Mladé letá ilustroval takmer 25 kníh z domácej a svetovej tvorby pre deti a mládež. Popri dielach Márie Rázusovej (Kozliatka), Márie Haštovej (Zo starej horárne), Ľuda Ondrejova (Africký zápisník, Rozprávky z hôr, Príhody v divočine, Zbojnícka mladosť), Ľudmily Podjavorinskej (Kmotrovia figliari), Ľubomíra Feldeka (Na motýlích krídlach) vytvoril aj ilustrácie ku knihám Marka Twaina (Dobrodružstvá Huckleberryho Finna), Ericha Kästnera (Emil a detektívi) či Daniela Defoa (Dobrodružstvá chýrneho piráta, kapitána Singletona).

Známy je aj jeho cyklus kresieb Môj vínorodný kraj. Unikátne sú tiež Kellenbergerove grafiky a kresby z ciest po Vietname a Číne, ale aj diela s vinohradníckou tematikou ako Posledná lajtra, alebo čierno-biely linoleorez Muž s bremenom. V jeho kresbách ceruzou, perom, štetcom a tušom sú zastúpené mnohé osobnosti slovenskej kultúry.

Originálny výtvarník Ľubomír Kellenberger zomrel 13. apríla 1971 vo veku 49 rokov.

Za celoživotnú tvorbu pre deti a mládež dostal v roku 1971 Cenu Fraňa Kráľa. Cenu Cypriána Majerníka mu udelili v roku 1972 in memoriam.

Výtvarnému umeniu sa venuje aj jeho syn Martin Kellenberger.