Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Pred 105 rokmi sa narodil elektrotechnik David Packard

Pohľad na sídlo Hewlett Packard v kalifornskom Palo Alte. Foto: TASR/AP

Významný americký elektrotechnik a podnikateľ bol spoluzakladateľom nadnárodnej spoločnosti s informačnými technológiami Hewlett-Packard (HP).

Pueblo/Bratislava 7. septembra (TASR/Teraz.sk) – Od narodenia jedného z priekopníkov elektronického priemyslu Davida Packarda uplynie vo štvrtok 7. septembra 105 rokov. Významný americký elektrotechnik a podnikateľ bol spoluzakladateľom nadnárodnej spoločnosti s informačnými technológiami Hewlett-Packard (HP).

David Packard sa narodil 7. septembra 1912 v Pueble v štáte Colorado v Spojených štátoch amerických (USA). Študoval na Stanfordovej univerzite v americkej Kalifornii, potom pracoval v New Yorku. V roku 1938 sa na univerzitu vrátil a o rok neskôr skončil ako inžinier. Oženil sa a spoločne s Williamom Hewlettom založili v roku 1939 firmu Hewlett-Packard (HP). Rodinná firma so spoločným vkladom vo výške 538 USD začínala v Packardovej garáži v Palo Alto najskôr bez zamestnancov. Pracovňou Packardovej manželky, ktorá mala na starosti kancelárske práce, bol jedálenský stôl.

Ich prvý produkt, zariadenie na výrobu audiosignálu, okrem iných kúpila spoločnosť Walt Disney. Druhá svetová vojna so sebou priniesla zvýšenie dopytu po elektronických zariadeniach a obrat HP sa v roku 1943 vyšplhal nad milión USD. Na burzu vstúpil podnik v roku 1957. Firma HP priniesla na trh po prvýkrát vreckovú kalkulačku s vedeckými funkciami, a to v roku 1972. V nasledujúcich rokoch si značka HP vytvorila meno nielen v oblasti počítačov, ale aj tlačiarní. Firma sa stala jedným z kľúčových podnikateľských subjektov v Silicon Valley. Výroba sa postupne rozširovala až do Európy a Ázie.

Okrem obchodu sa David Packard angažoval aj v mnohých humanitných oblastiach. Časť ziskov firmy pravidelne poskytoval na zlepšenie života detí, podporu vedy a výskumu, na ochranu životného prostredia a podporu umenia.

Podnikateľ, ktorý v rokoch 1969-1971 pracoval ako štátny tajomník amerického ministerstva obrany počas vlády 37. prezidenta USA Richarda Nixona (1969-1974), vydal v roku 1995 autobiografickú publikáciu pod názvom "Spôsob (myslenia) HP: Ako Bill Hewlett a ja sme vybudovali našu spoločnosť". Získať si najlepších ľudí, dať dôraz na význam kolektívnej práce a zapálenie ľudí pre víťazstvo v hre, tieto myšlienky boli podľa knihy návodom na vybudovanie giganta Hewlett-Packard.

V roku 1993 odišiel David Packard do dôchodku. Zomrel 26. marca 1996 v Stanforde v americkej Kalifornii vo veku 83 rokov. V čase jeho úmrtia firma zamestnávala vyše 100.000 ľudí a jej ročný obrat bol vyše 31 miliárd USD.

Firma Hewlett-Packard vyvinula pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) nové zariadenie - superpočítač. Toto zariadenie by malo byť neskôr súčasťou misií na Mars. Na ISS superpočítač dopravila vesmírna raketa SpaceX Dragon v rámci zásobovacej misie v auguste 2017.