Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pred 108 rokmi začala premávať električka z Bratislavy do Viedne

Foto: Teraz.sk/TASR

Bratislava 5.februára (TASR) – Pred 172 rokmi, 5. februára 1850 zalial rozvodnený Dunaj celé centrum starej Bratislavy. Hladina dosiahla výšku 518 centimetrov.


Ešte jedno bratislavské výročie: Pred 108 rokmi na trati z Bratislavy cez Petržalku do Viedne začala pravidelne premávať električka.


O dva roky neskôr, 5. februára 1916, vzniklo v zürišskom kabarete Cabaret Voltaire umelecké hnutie dada. Umelecký smer dadaizmus bol odpoveďou na hrôzy prvej svetovej vojny.


Pred 97 rokmi sa v Piešťanoch narodila divadelná herečka DALMA ŠPITZEROVÁ, ktorá prežila holokaust a zapojila sa do protinacistického odboja. Zomrela 21. januára 2021. Jej dcérou je spisovateľka a publicistka Zuzana Szatmáry.


ANDRÉ AUGUST CITROËN bol francúzsky podnikateľ a zakladateľ automobilovej firmy, ktorá dodnes nesie jeho meno. Narodil sa 5. februára 1878.


Jeho herecká kariéra sa začína v 30. rokoch popri Voskovcovi a Werichovi. Stvárnil rozprávkového dedka v komédii Tři přání, hral v paródii Limonádový Joe či v komédii Hudba z Marsu. Český herec BOHUŠ ZÁHORSKÝ sa narodil pred 116 rokmi.


Pred 108 rokmi sa narodil americký spisovateľ a scenárista WILLIAM S. BURROUGHS, autor známych románov ako Feťák, Teploš alebo Nahý obed – toto dielo bolo neskôr úspešné sfilmované.


K 37. narodeninám môžu fanúšikovia gratulovať portugalskému futbalistovi CRISTIANOVI RONALDOVI, jednému z najlepších futbalistov sveta.


Rovnú tridsiatku oslavuje brazílsky futbalista, útočník španielskeho klubu FC Barcelona NEYMAR DA SILVA SANTOS JÚNIOR, známy pod menom NEYMAR.


A ešte jedno športové výročie: Štyridsiatku má dnes hokejista, bývalý slovenský reprezentant TOMÁŠ KOPECKÝ, dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára.


Ženské meno Agáta má grécky pôvod a v preklade znamená "láskavá, dobrá". Na Slovensku sa toto meno vyskytuje ojedinele.