Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Pred 220 rokmi vznikla najstaršia vojenská škola v USA

Na archívnej snímke americkí vojaci. Foto: TASR/DPA

Úloha West Pointu siaha v histórii amerického národa do obdobia americkej vojny za nezávislosť, kedy si zainteresované strany uvedomili strategický význam plošiny na západnom brehu rieky Hudson.

West Point/Bratislava 16. marca (TASR) - Vojenská akadémia Spojených štátov amerických (United States Military Academy West Point), známa tiež ako West Point Academy, je jednou z najznámejších vojenských škôl univerzitného typu na svete. Táto vzdelávacia inštitúcia so sídlom v americkom štáte New York slúžila pôvodne ako vojenská pevnosť, avšak nutnosť vyškoliť vojenských expertov vyústila do jej premeny na elitné vzdelávacie centrum.

V stredu 16. marca uplynie 220 rokov odvtedy, kedy americký prezident Thomas Jefferson podpísal zákon o zriadení Vojenskej akadémie Spojených štátov amerických vo West Pointe v štáte New York.

Úloha West Pointu siaha v histórii amerického národa do obdobia americkej vojny za nezávislosť (1775-1783), kedy si zainteresované strany uvedomili strategický význam plošiny na západnom brehu rieky Hudson. Generál George Washington, ktorý sa neskôr stal prvým americkým prezidentom, pôsobil v tom čase ako vrchný veliteľ kontinentálnej armády. West Point považoval za najdôležitejšie strategické miesto v Amerike, a preto poľského armádneho generála a mimoriadne schopného inžiniera Thaddeusa Kosciuszka v roku 1778 poveril, aby v tejto lokalite navrhol opevnenie. Kontinentálni vojaci postavili pevnosti a cez rieku Hudson natiahli 150-tonovú železnú reťaz, aby zabránili plavbám britského námorníctva. Washington do objektu v roku 1779 presunul svoje veliteľstvo. West Point Briti nikdy nedobyli a stal sa najstarším nepretržite obsadeným vojenským stanovišťom v Amerike.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Keďže sa Spojené štáty v čase nepokojov museli spoliehať na zahraničných vojenských technikov, bolo nevyhnutné, aby mladá krajina vytvorila vlastný dôstojnícky zbor. George Washington prišiel s myšlienkou založiť dôstojnícku školu už v roku 1783, postupne sa k nemu pridali aj ďalšie významné osobnosti amerického národa ako Henry Knox, John Adams či Alexander Hamilton. Ich žiadosti vyhovel v poradí tretí americký prezident Thomas Jefferson a 16. marca 1802 podpísal zákon o založení Vojenskej akadémie Spojených štátov vo West Pointe. K oficiálnemu otvoreniu školy s triedou, v ktorej bolo päť dôstojníkov a 10 kadetov, došlo 4. júla toho istého roku.

Táto inštitúcia bola počas prvých rokov existencie učňovskou školou pre vojenských inžinierov a trpela nedostatočnou organizáciou a disciplínou. Zákon Kongresu Spojených štátov z 29. apríla 1812 reorganizoval akadémiu a zvýšil povolený počet kadetov na 250, rozšíril personál akadémie a zaviedol štvorročný učebný plán. Akademické štandardy sa zlepšili až pod dohľadom plukovníka Sylvanusa Thayera známeho ako "otca vojenskej akadémie", ktorý na škole pôsobil v rokoch 1817 až 1833. Thayer si uvedomoval, že mladý národ potrebuje vzdelancov v oblasti techniky, a preto sa stavebné inžinierstvo stalo základom učebných osnov.

Absolventi školy boli z veľkej časti zodpovední za výstavbu väčšiny železničných tratí, mostov, prístavov či celkovej infraštruktúry krajiny. Technické učebné osnovy sa stali vzorom pre neskoršie technické školy.

Po prvej svetovej vojne presadil americký vojenský veliteľ Douglas MacArthur v učebných plánoch väčší dôraz na fyzickú zdatnosť študentov. Dôležitým aspektom sa stalo heslo "každý kadet športovcom".

V roku 1975 zákon stanovil, že na akadémiu sa môžu prihlásiť aj ženy. Okrem matematiky a techniky sa postupne do študijných osnov pridali tiež humanitné a spoločenské vedy, samozrejmosťou je telesný výcvik.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V súčasnosti musia mať uchádzači o štúdium na tejto prestížnej škole minimálne 17 rokov, ale nemôžu prekročiť hranicu 23 rokov. Okrem toho nesmú byť v manželskom zväzku a mať zákonnú vyživovaciu povinnosť voči deťom. Ženy nesmú byť tehotné. Podmienkou je ukončené stredoškolské vzdelanie a tiež absolvovanie testov školskej spôsobilosti a lekárskej prehliadky. Ročne sa o prijatie na West Point uchádza priemerne viac ako 15.000 mladých ľudí, príjmu okolo 1200 z nich. Od študentov sa vyžaduje, aby dodržiavali kódex cti, v ktorom sa uvádza, že "kadet nebude klamať, podvádzať, kradnúť a nebude tolerovať tých, ktorí tak robia".

K významným absolventom akadémie patria napríklad také osobnosti ako americkí prezidenti Ulysses S. Grant a Dwight D. Eisenhower, ďalej veliteľ spojeneckých vojsk v Európe počas druhej svetovej vojny George Patton či astronaut Buzz Aldrin.