Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Pred 50 rokmi bola na Slovensku prvýkrát transplantovaná oblička

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na pôde Nemocnice s poliklinikou akad. L. Dérera na Kramároch v Bratislave sa 22. júna 1972 podrobil transplantácii obličky 48-ročný muž.

Bratislava 22. júna (TASR) - Hoci sa o transplantáciu obličky pokúšalo niekoľko lekárov aj pred rokom 1950, viaceré zdroje spájajú túto operáciu s menom amerického chirurga Richarda Lawlera, ktorý uskutočnil transplantáciu obličky 17. júna 1950 v Chicagu. Na Slovensku sa takýto lekársky zákrok vykonal až o vyše dve desaťročia neskôr.

V stredu 22. júna uplynie 50 rokov od udalosti, kedy transplantačný tím Urologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave uskutočnil v Nemocnici s poliklinikou akademika Ladislava Dérera na Kramároch prvú transplantáciu obličky na území Slovenska. Od roku 1972 sa datuje aj začiatok integrovaného dialyzačno-transplantačného programu.

V roku 1972 vykonávalo transplantácie už viacero pracovísk na území Českej republiky, pričom popredné postavenie mal Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe. Práve tam dostal už v roku 1966 vtedy 24-ročný pacient obličku od svojej matky. Životne dôležitý orgán, ktorého hlavnou úlohou je prečisťovať krv a zbavovať ju odpadových látok, poskytol IKEM aj lekárom na Slovensku.

Na pôde Nemocnice s poliklinikou akad. L. Dérera na Kramároch v Bratislave sa 22. júna 1972 podrobil transplantácii obličky 48-ročný muž. Pacient sa niekoľko mesiacov liečil prostredníctvom dialýzy a trpel chronickou obličkovou nedostatočnosťou. Ako pre TASR uviedla zástupkyňa prednostu Urologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Žilinská na prvej transplantácii obličky na Slovensku sa zúčastnilo osem lekárov - z toho jeden infektológ a jeden nefrológ zabezpečili prípravu pacienta na transplantáciu obličky a potransplantačný manažment. Na sále kooperovali štyria urológovia a dvaja anesteziológovia. Lekárskemu tímu na čele s významnou osobnosťou československej urológie Vladimírom Zvarom sa zákrok vydaril a oblička po troch týždňoch svoju funkciu obnovila.

Už v čase transplantácie ale pacienta sužovalo aj kardiovaskulárne ochorenie, na následky ktorého osem rokov po výmene obličky zomrel. Až sformovaním sa druhého transplantačného tímu v roku 1978, ktorý viedol Jozef Řezníček, počet operácii súvisiacich s výmenou obličky pomaly narastal. Jubilejná tisíca pacientka absolvovala transplantáciu obličky na Urologickej klinike v Bratislave v apríli 2009.

Na otázku TASR, ako sa vykonávali takéto operácie pred 50 rokmi a ako sa realizujú v súčasnosti, reagovala Zuzana Žilinská slovami, že techniku transplantácie obličky do bedrovej jamy prvýkrát popísal francúzsky urológ profesor René Küss v roku 1952. "Chirurgický aspekt transplantácií obličiek sa odvtedy významnejšie nezmenil. Malé rozdiely sú dané skúsenosťami jednotlivých transplantačných centier najmä v súvislosti s opakovanými transplantáciami obličiek a tiež transplantáciami obličiek u pacientov so zmenenými anatomickými pomermi dolných močových ciest - získanými alebo vrodenými abnormalitami," uviedla s tým, že s pribúdajúcimi skúsenosťami a technickými možnosťami sú dnes transplantovaní tiež chirurgicky komplikovaní pacienti. V Nemocnici akademika Ladislava Dérera - UNB vykonali k 15. júnu tohto roka 1492 transplantácií obličiek.

Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií z marca 2022 vyplýva, že na Slovensku má problém s obličkami viac ako 160.000 ľudí. Najviac pacientov sa lieči v Košickom kraji. Naopak, najmenej pacientov eviduje Bratislavský kraj.

Chronickej chorobe obličiek, ich náhlemu zlyhaniu či návštevám dialyzačných centier sa dá vyhnúť včasnou prevenciou. Preventívne vyšetrenie obličiek nebolí a trvá len niekoľko minút. Záujemcovi o vyšetrenie sa odoberie kvapka krvi z prstu, vzorka moču, zmeria sa mu tlak a zhodnotí sa celkový stav s prihliadnutím na rodinnú anamnézu.