Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred 60 rokmi sa prvýkrát na obežnej dráhe ocitli dve rakety súčasne

Na archívnej snímke z 12. apríla 1961 konštruktér lode Vostok Oleg Ivanovskij (vpravo) a Jurij Gagarin pred odletom do vesmíru v kozmickej lodi Vostok. Foto: TASR/AP

V priebehu 24 hodín odštartovali z Bajkonuru Vostok 3 a Vostok 4 a prvýkrát sa tak v histórii na obežnej dráhe Zeme nachádzali dve pilotované kozmické lode súčasne.

Moskva/Bratislava 11. augusta (TASR) - V priebehu 24 hodín odštartovali z Bajkonuru Vostok 3 a Vostok 4 a prvýkrát sa tak v histórii na obežnej dráhe Zeme nachádzali dve pilotované kozmické lode súčasne. V piatok 12. augusta uplynie od tejto udalosti 60 rokov.

Nosná raketa vyniesla z kozmodrómu Bajkonur kozmickú loď Vostok 4 na obežnú dráhu 12. augusta 1962. O deň skôr, 11. augusta 1962, z Bajkonuru odštartovala kozmická loď Vostok 3. Následne sa tak v priebehu približne 24 hodín ocitli obe kozmické lode súčasne na obežnej dráhe Zeme. Vostok 3 riadil major Andrijan Nikolajev, na palube Vostoku 4 sa nachádzal podplukovník Pavel Popovič.

Cieľom historického kozmického letu bolo vyskúšať podmienky možného spojenia dvoch kozmických lodí, ich navigačné schopnosti a získať ďalšie poznatky o správaní sa človeka v beztiažovom stave.

Obe kozmické lode vyniesli na podobné obežné dráhy, pričom vzdialenosť medzi nimi sa v priebehu prvého obletu Vostoku 4 zmenšovala. Najmenšia dosiahnutá vzdialenosť medzi nimi bola približne 6,5 kilometrov.

Čas, ktorí kozmonauti strávili vo vesmíre predstavoval v prípade Nikolajeva 94 hodín a 22 minút, v prípade Popoviča 70 hodín a 57 minút. Nikolajev a Popovič sa stali aj prvými kozmonautmi histórii, ktorí medzi sebou komunikovali prostredníctvom rádiového spojenia.

Obe vesmírne lode bezpečne pristáli 15. augusta 1962 pri Karagande v Kazachstane.