Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pred 60 rokmi vyslali na obežnú dráhu Zeme Telstar 1

Ilustračná snímka. Foto: NASA - www.nasa.gov

Nový vek v televíznom vysielaní sa začal písať 10. júla 1962, keď z Mysu Canaveral vypustili Spojené štáty na obežnú dráhu Zeme prvú komunikačnú a televíznu družicu Telstar 1.

Washington/Bratislava 10. júla (TASR) - Prvý transatlantický televízny prenos umožnila telekomunikačná družica Telstar 1. Od jej vyslania do vesmíru uplynie v nedeľu 10. júla 60 rokov. Na druhý deň od jej štartu sa uskutočnil aj prvý priamy televízny prenos medzi USA a Francúzskom.

Nový vek v televíznom vysielaní sa začal písať 10. júla 1962, keď z Mysu Canaveral vypustili Spojené štáty na obežnú dráhu Zeme prvú komunikačnú a televíznu družicu Telstar 1, ktorú vyrobila spoločnosť American Telephone and Telegraph (AT&T). Družica, ktorú na obežnú dráhu vyniesla raketa Delta DM-19, mala zaistiť telekomunikačné spojenie medzi USA a Európou.

Družica vážila 77 kilogramov a mala guľový tvar s priemerom 90 centimetrov. Jej povrch tvorili solárne panely, z ktorých čerpala energiu. Okolo Zeme obiehala po eliptickej dráhe s dobou obehu približne dve a pol hodiny. Pohybovala sa vo výške 954 až 5636 kilometrov nad zemským povrchom.

Prvý medzikontinentálny televízny prenos medzi USA a Francúzskom sa uskutočnil už na druhý deň 11. júla 1962. Na prenos bola použitá 53-metrová pozemná anténa vyrobená spoločnosťou AT&T, ktorá sa nachádzala v Andoveri v štáte Maine. Išlo však ešte o neverejný experiment, ale už 23. júla 1962 si mohli diváci v USA a Európe spoločne pozrieť tlačovú konferenciu amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Telstar 1 však nemala geostacionárnu obežnú dráhu, a preto sa priame prenosy nedali udržať dlhšie ako 20 minút. Vysielanie bolo opäť možné až po dva a pol hodinovom obehu okolo Zeme.

Družica bola aktívna len do novembra 1962, keď vplyvom radiácie zlyhala jej palubná elektronika. Úplne ju deaktivovali vo februári 1963.



Zdroje:

www.national-geographic.cz

www.britannica.com

www.nasa.gov

Kronika 20. storočia (2000)