Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Magazín

Pred 60 rokmi zahynulo na štadióne v Lime vyše 300 fanúšikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozhodujúci futbalový zápas medzi Peru a Argentínou o postup na olympiádu v Tokiu sa odohral 24. mája 1964 na Národnom štadióne v peruánskej Lime pred viac ako 50.000 diváckou kulisou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Lima/Bratislava 24. mája (TASR) - Jedna z najväčších futbalových tragédií vypukla po neuznanom góle v zápase medzi Peru a Argentínou. Nespokojní peruánski fanúšikovia vtrhli po verdikte rozhodcu, pričom došlo k stretu s políciou. Udalosť, od ktorej v piatok 24. mája uplynie 60 rokov, si vyžiadala viac ako 300 obetí a približne 500 zranených.

Rozhodujúci futbalový zápas medzi Peru a Argentínou o postup na olympiádu v Tokiu sa odohral 24. mája 1964 na Národnom štadióne v peruánskej Lime pred viac ako 50.000 diváckou kulisou. Argentína v dueli približne šesť minút pred koncom zápasu viedla stále 1:0. Futbalistom Peru sa podarilo o štyri minúty vsietiť gól, ktorý však uruguajský rozhodca Ángel Eduardo Pazos neuznal pre údajný útočný faul.

Nespokojní peruánski fanúšikovia vtrhli po verdikte rozhodcu na ihrisko. Zápas rozhodcovia okamžite ukončili a polícia proti rozvášneným fanúšikom nielen na ihrisku, ale aj na tribúnach, použila slzotvorný plyn. Fanúšikovia sa pre zásah polície pokúšali utiecť zo štadióna, pričom sa rozpútala davová hystéria.

Organizátori totiž neboli pripravení na predčasné ukončenie zápasu a únikové východy zo štadióna boli zatvorené. V útrobách štadióna sa tlačili stovky účastníkov zápasu. Pokým organizátori otvorili únikové východy zahynulo v panike 328 ľudí a zranilo sa ďalších 500 fanúšikov. Podľa dostupných informácií ide o najtragickejšiu udalosť svojho druhu.