Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Magazín

Pred 90 rokmi sa narodila operná diva Montserrat Caballé

Montserrat Caballé Foto: TASR/AP

Medzinárodný úspech získala umelkyňa s podmanivým hlasom v roku 1965, keď v krátkom čase naštudovala titulnú rolu koncertnej verzie Donizettiho opery Lucrezia Borgia v Carnegie Hall v New Yorku.

Barcelona/Bratislava 12. apríla (TASR) - Španielska operná sopranistka, obdivovaná pre svoju všestrannosť a príťažlivo úprimné stvárnenie postáv, vystupovala vo všetkých prestížnych operných domoch a koncertných sálach sveta. Repertoár Montserrat Caballé bol rozsiahly, spievala všetky významné úlohy štandardného repertoáru a jej soprán bol všeobecne považovaný za jeden z najznámejších operných hlasov v histórii.

Od narodenia opernej divy, Montserrat Caballé, uplynie v stredu 12. apríla 90 rokov.

María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch sa narodila 12. apríla 1933 v Barcelone. Do speváckeho umenia ju najskôr zasväcovala matka. Už ako trinásťročná nastúpila na konzervatórium Conservatori Superior de Música del Liceu v Barcelone, ktoré absolvovala v roku 1954.

Prvú veľkú úlohu získala vo švajčiarskom meste Bazilej, kde sa v roku 1956 predstavila v úlohe Mimi v opere Bohéma Giacoma Pucciniho.

Od roku 1959 spievala v Nemecku, kde stvárnila napríklad Violettu vo Verdiho La Traviate, Tatianu z Čajkovského opery Eugen Onegin alebo Rosinu v známom Rossiniho diele Barbier zo Sevilly. Počas tohto obdobia sa umelkyňa snažila cestovať do iných miest na vystúpenia rôznych operných spevákov. "Spávala som vo vlakoch. Bolo to hrozné obdobie pre moje telo, ale pre dušu to bolo niečo výnimočné," povedala slávna sopranistka v jednom z rozhovorov.

Koncom 50. rokov debutovala vo Viedni stvárnením Salome v rovnomennom diele Richarda Straussa, pričom táto úloha patrila k jej obľúbeným. V roku 1960 po prvýkrát účinkovala v La Scale vo Wagnerovej hudobnej dráme Parsifal. Do rodnej Barcelony sa presťahovala v roku 1962. Jej manželom, za ktorého sa vydala v roku 1964, bol španielsky tenorista Bernabé Martí.

Medzinárodný úspech získala umelkyňa s podmanivým hlasom v roku 1965, keď v krátkom čase naštudovala titulnú rolu koncertnej verzie Donizettiho opery Lucrezia Borgia v Carnegie Hall v New Yorku. Ešte v tom istom roku debutovala v slávnej Metropolitnej opere v New Yorku ako Marguerite v Gounodovom Faustovi.

Speváčka však zanechala stopu aj v oblasti populárnej hudby. V roku 1987 s britským rockovým spevákom Freddiem Mercurym naspievala dueto Barcelona, ktoré sa v roku 1992 stalo oficiálnou hymnou letných olympijských hier v Barcelone. Počas otváracieho ceremoniálu najväčšieho športového sviatku vystúpila slávna španielska diva spolu s ďalšími opernými hviezdami ako Plácido Domingo, José Carreras, Giacomo Aragall, Teresa Berganza či Juan Pons.

V súvislosti s úspechom a obdivom publika Montserrat Caballé v minulosti pre médiá uviedla: "Sopránový hlas je trochu ako materinský plač, a preto priťahuje všetky ľudské bytosti". Z najprestížnejších "chrámov opery", v ktorých vystupovala, možno spomenúť divadlo La Scala v Miláne, Metropolitnú operu v New Yorku, Kráľovskú operu Covent Garden v Londýne, Parížsku operu, Gran Teatre del Liceu v Barcelone, Boľšoj teatr v Moskve či prestížnu kultúrnu inštitúciu San Francisco Opera.

Montserrat Caballé si v októbri 2007 v Mníchove prevzala nemeckú hudobnú cenu Echo Klassik za celoživotné dielo. Počas života ju opakovane sužovali vážne zdravotné problémy. V októbri 2012 dostala v Jekaterinburgu mozgovú príhodu, ktorá si vyžiadala pozastavenie všetkých speváčkiných umeleckých aktivít na tri mesiace.

Venovala sa aj rôznym charitatívnym akciám. Patrila medzi veľvyslancov dobrej vôle UNESCO a založila nadáciu pre barcelonské deti v núdzi.

Slovenským milovníkom operného umenia sa Montserrat Caballé predstavila dvakrát. V roku 2000 spievala v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave na spoločnom galakoncerte so slovenským tenoristom Petrom Dvorským. V máji 2002 vystúpila v bratislavskej športovej hale Pasienky v rámci medzinárodného festivalu Bratislavská hudobná jar.

Uznávaná španielska operná speváčka Montserrat Caballé, ktorej umelecká kariéra trvala viac ako 50 rokov, zomrela 6. októbra 2018 vo veku 85 rokov.



Zdroj: britannica.com, musicianguide.com