Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhorenia je názov knihy úspešného nemeckého terapeuta Klausa Bernhardta.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Novinky z oblasti historického a spoločenského románu, psychohygieny či životného štýlu z pera zahraničných aj domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

V novej úprave vychádza historický dvojromán Na smrť I+II Jozefa Kariku. Československo roku 1928. Dvaja kamaráti, maturanti z Ružomberka, žid Viktor a Nemec Karol, neúmyselne zabijú syna miestneho podnikateľa. Viktor uteká k príbuzným do New Yorku a stáva sa členom mafiánskej organizácie Murder, Inc. Karol študuje medicínu v Mníchove a pod vedením Reinharda Heydricha sa mení na oddaného stúpenca nacistickej ideológie. Ocitajú sa tak na opačných stranách rodiaceho sa vojnového besnenia. Román prepája svet americkej mafie s hrôzami nacizmu. Detailne približuje vojnu mafiánskych rodín v Amerike, ako aj vzostup nacizmu v Nemecku. Odoráva sa v rokoch 1928 až 1945.

Beata Balogová je autorkou spoločenského románu Kornélie. Ten je príbehom, ktorý vonia rozkvitnutou záhradou, slivkovým lekvárom, dymom z cigariet a predovšetkým životom. Odohráva sa v dedinke na juhu Slovenska a jej okolia, plnom spomienok na predkov, čarodejnice a čudákov.

Ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhorenia je názov knihy úspešného nemeckého terapeuta Klausa Bernhardta. Desať najčastejších príčin syndrómu vyhorenia, päť nezvyčajných metód, ako rýchlo prekonať stav psychickej skleslosti. To je výber iba niektorých z tém, ktoré sú obsiahnuté v šiestich kapitolách. Bernhardt veľmi jednoduchým spôsobom vysvetľuje, ako tieto procesy prebiehajú v tele. Poskytne aj nespočetné množstvo rád a tipov, ako sa ľudia môžu od týchto pocitov jednoducho a natrvalo oslobodiť.

Jan Menděl je autorom knihy s názvom Uprdelizmus. Len vtedy dosiahnete skutočnú osobnú slobodu keď sa postupne naučíte nebrať veci okolo seba až tak vážne a dokážete sa nad ne jednoducho povzniesť. Autor prečítal všetky možné príručky, ako žiť lepší život. Človeku by mali pomôcť rôzne meditácie či dychové cvičenia. On sa však obrátil proti tomuto trendu a našiel lepšie riešenie. Podľa neho je oveľa efektívnejšie mať všetko "u prdele". A z toho vzniklo slovo 'uprdelizmus', ktorý rozvíja v knihe.