Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Honza Vedral je autorom nového vydania životopisu výnimočnej osobnosti slovenskej populárnej hudby Miro Žbirka: Zblízka. Autor príbeh talentovaného umelca doplnil o niekoľko kapitol, tých posledných.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Novinky z oblasti románov legendárnej spisovateľky, zdravovedy, životopisu či príbehu legendárnych hudobníkov z pera zahraničných aj domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Dve románové prvotiny legendárnej francúzskej spisovateľky Françoise Saganovej Dobrý deň smútok a Akýsi úsmev, ktoré vychádzajú, vďačili v čase svojho vzniku za obrovský úspech na domácej literárnej scéne i v zahraničí predovšetkým prenikavej a úprimnej spovedi hlavných hrdiniek, študentiek na prahu dospelosti. Nuda z lásky a láska z nudy, zmes nevinnosti a zvrátenosti, to sú charakteristické črty oboch románov, v ktorých Saganová vecne a otvorene podáva eroticky ladené príbehy svojich nezrelých, no zároveň duševne predčasne zostarnutých postáv. Aj po rokoch od svojho vzniku ostali čitateľsky vďačné a príťažlivé.

Populárny neuropsychológ Dr. Robert Krause prichádza s prvým dielom série kníh Detský mozog s podtitulom Novorodenec. Prevedie v nej čitateľa dvadsiatimi štyrmi modelovými situáciami, ktoré mu pomôžu pochopiť vývin dieťaťa. Na týchto názorných príkladoch ukáže a pomocou najnovších vedeckých poznatkov vysvetlí, čo robiť a čomu sa pre zmenu vyhýbať, aby ste podporili zdravé dozrievanie mozgu dieťaťa.

Honza Vedral je autorom nového vydania životopisu výnimočnej osobnosti slovenskej populárnej hudby Miro Žbirka: Zblízka. Autor príbeh talentovaného umelca doplnil o niekoľko kapitol – tých posledných. Kniha je osobným príbehom talentovaného umelca a autentickým príbehom o začiatkoch a vývine slovenského popu. Hoci autor spomína všetky kľúčové udalosti v Mekyho súkromnom živote, pozornosť je sústredená na jeho hudobnú kariéru. Nezameriava sa však len na najväčšie úspechy, čriepky skladá od 60. rokov až do súčasnosti, čím vytvára pestrú mozaiku ľudí a udalostí na československej hudobnej scéne.

Kniha známeho publicistu a spisovateľa Mariana Jaslovského Marián Varga. Nebo, peklo, raj približuje osobnosť geniálneho hudobníka tak blízko, ako sa len dá. Jaslovský spolu s Vargovou manželkou Janou vyspovedali asi tridsiatku priateľov, členov rodiny a spolupracovníkov z Vargovho najbližšieho okruhu. Ich spomienky boli v mnohých prípadoch prekvapujúce aj pre Janu, najbližšiu Mariánovu osobu. Biografiu v duchu "oral history" ilustrujú aj zaujímavé faksimile a fotografie, ktoré neboli nikde uverejnené. Knižka organicky dopĺňa Jaslovského monografiu Collegium Musicum.