Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

SLOVENSKÉ NETRADIČNÉ REKORDY ROKU 2022: Viete, ktoré to sú?

Kombo snímka. Foto: TASR

Teraz.sk prináša výberovú chronológiu slovenských netradičných rekordov v roku 2022.

Bratislava 31. decembra (TASR) - TASR pripravila výberový prehľad rekordov, ktoré boli v roku 2022 zapísané do Knihy slovenských rekordov.



Na najväčšej lavičke lásky možno sedieť v obci Skalité



15. marca - Pravá láska trvá večne. Tak znie nápis na lavičke pre zaľúbených, ktorá má výšku tri metre a dĺžku 5,3 metra. Svojimi rozmermi je najväčšia na Slovensku. Nachádza sa v obci Skalité a je umiestnená na vrchole kopca Trojak v nadmorskej výške 845 n.m.





Na Štrbskom Plese sa konal najpočetnejší zjazd na lyžiach v rade za sebou



Na siedmom ročníku podujatia Žampa cup na Štrbskom Plese sa podarilo zlomiť doterajší rekord z roku 2019, ktorý mal hodnotu 285 lyžiarov. Dnešný rekord mal hodnotu 346 lyžiarov, ktorí sa postupne spustili dolu lyžiarskym svahom v rade za sebou. Na čele radu lyžiarov bol slovenský lyžiar a olympionik Adam Žampa. Štrbské Pleso, 26. marca 2022.
Foto: TASR Michal Svítok


23. marca - Nový slovenský rekord sa uskutočnil na svahu Štrbské Pleso – Interski, kde sa 346 lyžiarov postupne za sebou spustilo dole svahom, pričom vytvorili pohybujúci sa rad. Podarilo sa im tak prekonať ustanovujúci rekord z roku 2019 s počtom 285 účastníkov.



Najpočetnejšie plesnutie bičom za 30 sekúnd



5. júna - Na salaši Pastierska pri Jalovci sa plieskalo bičom v časovom limite 30 sekúnd tzv. "do osmičky". Za ustanovujúci slovenský rekord si odniesol certifikát Miroslav Kamhal, ktorý švihol bičom až 75-krát.




Najdlhšiu kolónu hračkárskych áut vytvorili v Spišskej Novej Vsi



7. júna - Na Základnej škole na Lipovej mulici v Spišskej Novej Vsi v rámci projektového dňa Bezpečne na cestách vytvorili najdlhšiu kolónu z hračkárskych autíčok, ktoré žiaci priniesli do školy. Reťaz merala 188 metrov. 



Splav Malého Dunaja



14. júna - Ustanovujúci slovenský rekord v splave Malého Dunaja vytvorili piati vodáci na kanoe z Klubu Malý Dunaj z Novej Dedinky. Úsek dlhý 128 kilometrov splavili za 11 hodín 43 minút a 27 sekúnd čistého času po odrátaní prestávok. Miestom štartu bola Bratislava - Vlčie hrdlo a cieľom Kolárovo.



Omeletu z najväčšieho počtu vajec pripravili v Žiline



17. júna - Držiteľom gurmánskeho rekordu vo varení omelety boli donedávna Topoľčany, ktoré v roku 2021 použili na prípravu slaného pokrmu 1.020 ks vajec. Len dve vajíčka navyše stačili na to, aby rekord pokorili. Občianske združenie Nobis Prospere zo Žiliny pripravilo v júni 2022 podujatie, na ktorom ukuchtili omeletu z 1.022 vajíčok.  



Najväčšia zbierka modelov kamiónov



24. júna - Vytrvalým zberateľom modelov kamiónov v mierke 1:87 je Ľubomír Samseli zo Spišskej Novej Vsi. V roku 2019 ich mal pri prvom zápise 1065, v auguste 2021 bolo v jeho zbierke už 2301 kamiónov. Sú uložené podľa abecedy i ročníkov. Najnovšie má jeho kolekcia úctyhodných 3200 kusov.



Majstrovstvá Slovenska v hode mobilom do diaľky





20. augusta - V Lučenci sa uskutočnili prvé oficiálne Majstrovstvá Slovenska v hode mobilom do diaľky. Na futbalovom štadióne sa súťažilo s mobilom Nokia 3310 s batériou. Telefón, ktorý držal v ruke Matej Šándor z Banskej Bystrice, preletel 66,4 metra. Medzi rekordmanov sa zapísali aj ženy a deti do 15 rokov. V rámci najmladších súťažiacich zvíťazil Jakub Rusnák s hodom 41,5 metra, v kategórii ženy Lenka Gunišová, ktorá mobil dohodila do vzdialenosti 39,7 metra.



Zanietená vodáčka vytvorila ustanovujúci slovenský rekord



5. novembra - Slovenka Soňa Rebrová potrebovala štyri dni na to, aby preplávala slovenský úsek Dunaja od Devina po maďarský Ostrihom. Podarilo sa jej dosiahnuť vzdialenosť 162,290 km a strávila vo vode 34,583 hodiny. Je prvou plavkyňou, ktorá vytvorila ustanovujúci slovenský rekord. Ako prvá Slovenka v roku 2021 preplávala šesť vodných nádrží na Slovensku (Sĺňava, Kráľová, Oravská priehrada, Liptovská Mara, Zemplínska Šírava a Domaša).



Zdroj: slovenskerekordy.sk