Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Premiérovým víťazom česko-slovenskej kuchárskej súťaže je R. Pospíšil

Ilustračné foto Foto: TASR

Záujem kuchárov o súťaž bol veľmi veľký. Do semifinále sme anonymne vyberali zo 103 prihlásených, ktorí zaslali svoje recepty na dvojchodové jedlo z regionálnych lokálnych surovín.

Bratislava 27. mája (TASR) - Súťaž o najlepšieho kuchára Slovenskej a Českej republiky Primerba Cup 2012 má svojho prvého víťaza. Stal sa nim Rudolf Pospíšil (Hotel International Brno), ktorý získal odmenu 1000 eur a putovnú cenu vytvorenú študentmi Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Na slávnostnom vyhodnotení v sobotu večer (26.5.) v bratislavskej Refinery Gallery si 2. cenu a 500 eur prevzal Patrik Bečvář (Hotel Intercontinental Praha) a za 3. miesto 300 eur Peter Pikovský z Grandhotela v Starom Smokovci. Organizátori rozdali aj ďalšie firemné ceny a všetkým 20 finalistom prisľúbili štvordňový gastronomický zájazd do Talianska. Vyvrcholenie premiérovej súťaže Primerba Cup 2012 bolo (25.-26.5.) v záhradách Bratislavského hradu v rámci 3. ročníka Slovak Food Festivalu, ktorý dnes pokračuje celodenným záverečným programom.

Tu bude player


"Záujem kuchárov o súťaž bol veľmi veľký. Do semifinále sme anonymne vyberali zo 103 prihlásených, ktorí zaslali svoje recepty na dvojchodové jedlo z regionálnych lokálnych surovín. V semifinále sme už hodnotili ich praktické prevedenie, podobne aj vo finále, kde varili i pred diváckymi zrakmi v časovom limite 2,5 hodiny predpísané jedlo najlepší desiati kuchári zo Slovenska a desiati z Čiech," pre TASR povedal systém súťaže predseda poroty Milan Sahánek, šéfkuchár Unilever Food Solutions ČR a medzinárodný rozhodca Svetovej federácie kuchárov za Českú republiku.

V porote bol aj moravský spevák Jožka Černý, ktorý na galavečere so svojou cimbalovkou potešil priaznivcov ľudovej hudby. V programe účinkovala skupina Zlaté husle a ďalší umelci. Podľa Sahánka nová súťaž vznikla na podporu používania lokálnych surovín v modernej českej a slovenskej gastronómii, aby sa viac dostali do našich kuchýň. Tiež je záujem organizátorov o všeobecné zvyšovanie úrovne i povedomia modernej gastronómie v krajinách bývalého spoločného štátu.

"Budeme radi, keď sa nám podarí tradičné regionálne recepty, využívajúce lokálne suroviny, preniesť i do bežných reštaurácií a pohostinstiev v regiónoch, kde tento trend upadá," dodal Sahánek. Zároveň potvrdil, že nová súťaž sa bude striedavo konať v SR a ČR.