Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pri nákupe vianočných darčekov cez internet treba byť opatrní

Počítače Foto: TASR

Pri objednávaní si tiež treba všímať, či webstránka používa na odosielanie údajov šifrovanú komunikáciu. Internetová adresa sa v takom prípade začína reťazcom https:// namiesto http://.

Bratislava 3. decembra (TASR)– Nákupy vianočných darčekov využívajú aj internetoví podvodníci. Kyberkriminálnici si totiž uvedomujú, že aj tento rok sa mnoho ľudí pokúsi hľadať darčeky práve na webe. "Nakupujte výhradne z počítača, ktorý má aktualizovaný operačný systém a internetový prehliadač. To isté platí o antivírusovej ochrane," upozornila preto v tejto súvislosti hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošalová.

Na výber darčekov odporúča využívať overené online obchody. "Obzvlášť také, ktoré si na slovenskom internete vybudovali istú reputáciu alebo s ktorými už máte pozitívnu skúsenosť. Ak vám na e-shope niečo nesedí, skúste si jeho názov zadať do vyhľadávača spolu so slovom podvod," povedala. Internet tak pomôže nájsť prípadné sťažnosti nespokojných zákazníkov na daný online obchod.

Pri objednávaní si tiež podľa jej slov treba všímať, či webstránka používa na odosielanie údajov šifrovanú komunikáciu. Internetová adresa sa v takom prípade začína reťazcom https:// namiesto http://. SSL protokol šifruje výmenu informácií medzi počítačom a serverom online obchodu. "Ak objednávku odosielate bez SSL protokolu a z nezabezpečenej siete, útočník bude môcť odchytiť všetky údaje, ktoré do online obchodu odosielate," podotkla Hošalová.

Pri objednávaní tovaru cez wi-fi sieť je vhodné používať len zabezpečené a dôveryhodné pripojenie. Ak je bezdrôtové spojenie chránené, vidno pri názve wi-fi pripojenia symbol visacieho zámku.

Niektoré typy škodlivého kódu dokážu do objednávkových formulárov internetových obchodov pridávať ďalšie políčka s otázkami. "Zbystrite, ak od vás bude objednávka žiadať vyplnenie citlivých údajov ako napríklad rodné číslo. Takúto transakciu ihneď ukončite a na počítači spustite antivírusový sken," doplnila Hošalová.

Pozor na dotazníky

Radí zároveň dávať si pozor na online dotazníky, ktoré po zodpovedaní jednoduchej otázky ponúkajú zisk podozrivo drahej darčekovej poukážky alebo zaradenie do súťaže o aktuálnu technickú novinku a každý tretí vyhráva. Takéto dotazníky sa špecializujú na získavanie osobných údajov, ktoré sú neskôr používané na rozosielanie nevyžiadanej pošty alebo krádež digitálnej identity.

Po nákupoch si netreba zabudnúť skontrolovať stav účtu a prevody, ktoré na ňom boli vykonané. "Ak nájdete podozrivé a pre vás neznáme transakcie, ihneď kontaktujte svoju banku. Ideálne však je nastaviť si v banke e-mailové alebo SMS notifikácie, ktoré vás v reálnom čase upozornia na každý pohyb na účte," zhrnula Hošalová.