Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Magazín

Pri novoročných predsavzatiach myslite aj na prírodu

Pri novoročných predsavzatiach myslite aj na prírodu Foto: Kimbino

Mnohí z nás si k novému roku dali nové predsavzatia. Najčastejšie chceme schudnúť, zbaviť sa zlozvykov, zmeniť prácu a zarábať viac peňazí.

Bratislava 25. januára (OTS) - Čo tak nemyslieť len na seba, ale dať si záväzok, že urobíme aj niečo pre prírodu?

Hoci sa to nepočúva ani nečíta najlepšie, príroda sa dnes vyrovnáva s obrovským množstvom odpadu, ktorý sme do nej priniesli my, ľudia. Medzi najviac znečistené miesta radíme oceány, ktoré sú, žiaľ, zamorené plastami. Nejde pritom len o fakt, že takéto znečistenie už na pohľad vyzerá veľmi zle, ale najmä o to, že malé čiastočky plastov konzumujú morské živočíchy, vrátane rýb, ktoré následne zjeme my. Preto je dôležité si uvedomiť, že znečisťovaním nášho okolia ubližujeme aj sami sebe.

Našťastie, v priebehu minulého roka sa objavilo niekoľko projektov, ktoré sa snažia o nápravu. Jedným z nich je „The ocean cleanup“, vynález holandského študenta leteckého inžinierstva, ktorý si kladie za cieľ vyčistiť oceány od veľkých kusov odpadu, najmä plastu. Očakávania sú pritom skutočne veľké – v priebehu piatich rokov o polovicu znížiť množstvo plastov v oblasti medzi Havajskými ostrovmi a Kaliforniou, ktorá je známa ako Veľká pacifická odpadková škvrna.

Ďalšou dobrou správou je ekologická zodpovednosť spoločností, ako aj niektorých krajín. Napríklad EÚ sa rozhodla od roku 2021 zakázať jednorazové plastové predmety, ako sú slamky, taniere či príbory. Práve tieto produkty tvoria viac ako 70 % odpadu v moriach a oceánoch. A hoci zákaz platí až od roku 2021, niektoré obchodné reťazce sa ho rozhodli uviesť do praxe skôr. Napríklad reťazec Lidl chce prestať predávať jednorázové plasty už do konca tohto roka.

Ako môžeme pomôcť my?
Keď každý z nás urobí niečo pre ochranu životného prostredia, musí sa to odraziť aj na konečnom výsledku. Preto by sme mali začať sami od seba – napríklad obmedzením zbytočného plytvania plastovými výrobkami či potravinami, ako aj podporovaním spoločností, ktoré sa správajú k našej prírode zodpovedne. Jednou z nich je aj firma Kimbino, ktorá sa snaží o nahradenie klasických letákov, ktoré všetci dostávame do schránok, ich online formou. Na jej stránkach nájdete letáky rôznych obchodných reťazcov, vďaka čomu si viete ceny výrobkov okamžite porovnať.