Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pri príležitosti deväťdesiatky Jiřího Suchého vychádza komplet 15CD

Na archívnej snímke Jiří Suchý, ktorý vystúpil s Orchestrom divadla Semafor pod vedením Jiřího Svobodu. V Bratislave 21. augusta 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Mnohé hry sú teraz k dispozícii v plnej dĺžke úplne prvýkrát, uviedla producentka vydavateľstva Naďa Dvorská.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Vydavateľstvo Supraphon pripravilo pri príležitosti deväťdesiatky Jiřího Suchého (narodil sa 1. 10. 1931) pre jeho priaznivcov ozajstnú lahôdku. Kolekcia 15CD obsahuje 9 hier z Divadla Semafor, ktorých autormi sú Jiří Suchý a Jiří Šlitr. TASR o tom informovala PR manažérka Adriána Čahojová.

Zbierka s názvom Ďáblova dobře placená procházka z Vinohrad nadväzuje na predchádzajúce vydanie deviatich hier Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra z rokov 1959 až 1964 (Zuzana, Jonáš a spol.). Zároveň predstavuje zavŕšenie spoločnej tvorby oboch autorov. Nahrávky pochádzajú z rokov 1965 až 1970, teda z vrcholného obdobia slávy divadla, ktoré zásadne ovplyvnilo kultúrne dianie v Českej republike v druhej polovici 20. storočia.

„Na scéne tohto divadielka sa vystriedali takmer všetky vtedajšie významné spevácke a herecké hviezdy, obaja autori pre ne zložili stovky piesní a výstupov. Mnohé hry sú teraz k dispozícii v plnej dĺžke úplne prvýkrát. Ťažisko tvoria unikátne záznamy z archívov Divadla Semafor, doplnené nahrávkami z archívu Supraphonu,“ uviedla producentka vydavateľstva Naďa Dvorská.

Veľké osobnosti divadla Semafor Jiří Šlitr a Jiří Suchý.
Foto: FB divadla Semafor


Komplet 15CD Ďáblova dobře placená procházka z Vinohrad obsahuje tieto hry: Dobře placená procházka, Zavinil to bubínek, Zuzana je všude jako doma, Benefice, Ďábel z Vinohrad, Tak co, pane barone, Poslední štace, Jonáš a dr. Matrace a Revizor v šantánu s bonusom desiatich piesní z hry Sekta.

Nahrávky v celkovom čase 15 hodín a 40 minút vybral a do kompletu Ďáblova dobře placená procházka z Vinohrad zostavil Lukáš Berný. Titul vychádza 24. septembra 2021 na CD i digitálne.